САРАЈЕВО - Босна и Херцеговина је прва земља у региону која је усвојила националне БЕЗ ГМО Смернице на основу "БЕЗ ГМО Стандарда за Дунавски регион", у чијем је развоју учествовала заједно са 14 земаља.

Како се наводи у саопштењу Министарства спољјне трговине и економских односа БиХ, достављеном Танугу, "БиХ је у априлу 2019. године постала прва земља у региону која је сертификовала и означила производе са регионалном ознаком квалитета 'БЕЗ ГМО Произведено'".

БиХ је, додаје се даље, овим потврдила да прати европске трендове без ГМО производње, сертификације и означавања хране, подржавајући на тај начин домаће пољопривредне произвођаче и прехрамбену индустрију, али и истовремено поштује права избора потрошача.

Ознака квалитета "БЕЗ ГМО Произведено" гарантује да је цео процес производње контролисан и сертификован по "БЕЗ ГМО Стандарду за Дунавски регион", што је јединствена ознака за цео регион и резултат вишегодишње сарадње "Дунав Соја удружења", 14 европских министарства пољопривреде и Агенције за сигурност хране Босне Херцеговине.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Како да знамо који су производи у Србији заиста без ГМО произведени?!

Први успешни примери БЕЗ ГМО сертификације и означавања у БиХ остварени су у сарадњи са компанијама Бинго (јаја робне марке Бинго) и Бимал (биљно уље), наводи се у саопштењу.