У СЕЛУ Ковач, тридесетак километара од Пљеваља близу границе са Босном и Херцеговином, поред самог магистралног пута Пљевља - Метаљка до темеља је изгорела стара сеоска кућа Милана Чоловића.

Како је казао Чоловић, кућа је више пута била стециште миграната који преко Црне Горе и Босне и Херцеговине желе да дођу до земаља Западне Европе. Он сматра да је његова кућа запаљена из нехата након боравака групе миграната.

- То је стара кућа која је била опремљена и коју смо редовно посећивали и пре тога што смо изградили нову стотинак метара ниже од пута. Приликом сваке посете налазили смо обијена врата, а све више ствари је недостајало. Када ме је у среду ујутро позвао комшија Радисав Дајевић и казао да ми се кућа претворила у буктињу позвао сам полицију, али шта су они у том тренутку могли да помогну - казао је Чоловић.

Он је рекао да је и раније приметио да мигранти који бораве ноћу по шталама и магазама и старим кућама, ложе ватру на поду, па је због тога оставио шпорет како не би морали да пале ватру насред куће.

Прочитајте још: ПОЖАР КОД БАРА: Ватра захватила породичну кућу, повређен старац

- Мислили смо да ће ове године бити мање миграната, али њих има више. У страху сам како да сачувам нову кућу иако све више времена проводимо у селу и зато апелујем на све који могу да помогну мештанима у граничном појасу - казао је Чоловић.

СВЕ ЧЕШЋИ ПРОБЛЕМИ

ВЕЛИКИ број становника рубних подручја општине Пљевља који гравитирају према БиХ, односно Републици Српској, све чешће се суочава са проблемима које им причињавају илегални мигранти којима су Пљевља постала незаобилазна дестинација на рути која из Грчке води преко Албаније, Црне Горе, БиХ, Хрватске. Они се овде одмарају, снабдевају храном, а онда, углавном ноћу, илегално, кроз шуму крећу преко границе.