НАРОД у Црној Гори, тачније грађани са подручја општина Даниловград, Колашин, Мојковац, Жабљак и Шавник, животима ће бранити планину Сињајевину, поручили су са протестног скупа одржаног у недељу на катуну Округљак, где Војска планира да на 10.800 хектара гради полигон, уз напомену да НАТО машинерија наће проћи у својим намерама. Суштину све агресивнијег залагања војног врха да се вежба гађање на Сињајевини месец дана пре, али и после издига сточара са стадима на катуне, на скупу на Сињајевини, поприлично је оголио Новица Драгојевић, који је на скупу говорио у име грађана Колашина.


Прочитајте још: СУДБИНА СИЊАЈЕВИНЕ: Уместо парка, полигон

- Црногорска војска, у оквиру копнене јединице, има неколико артиљеријских оруђа. Министарство није рекло народу да су у Извештају о раду за 2018. годину написали да је Министарство интензивирало разговоре са министарством одбране Аустрије за изградњу регионалног војног центра који би био у Колашину, а Сињајевина је предвиђена за полигон и то не само за Црну Гору и Аустрију, него и за све чланице НАТО по њиховим потребама! Ту би био и полигон за артиљеријско гађање! Тај полигон Црној Гори не треба јер има неколико артиљеријских оруђа. Поред тога, био би ту и полигон за уништавање неексплодираних убојних средстава - казао је Драгојевић, човек који је као инжењер цивилне заштите 20 година радио на пословима у вези са неексплодираним убојним средствима.

Министар одбране Предраг Бошковић на трибини грађана у Колашину, која је имала за циљ да одагна сумње у долазак НАТО снага на Сињајевину, рекао је да војни полигон неће користити за НАТО базе, нити уништавање наоружања, већ за бојева гађања највише два пута годишње, у периоду када се не користе катуни, док би се током осталог периода радила обука без гађања.

ЈНА НИЈЕ ИЗВОДИЛА ГАЂАЊА

ГНЕВ грађана, сточара и пчелара посебно изазива тврдња генерала Дакића да је "наведену локацију за исту намену користила и Југословенска народна армија (ЈНА)".

- ЈНА није никада изводила артиљеријска нити било каква гађања на Сињајевини, без обзира на то што у комунистичко време нису морали никога да за то питају. Дакић добро зна да се то радило на војном полигину на Радовчу. Зашто се тамо и даље не вежба, питали су се учесници протестног скупа.