СОЦИЈАЛНИ савет Црне Горе подржао је у петак предлог Владе да минимална зарада од 1. јула износи 222 евра, а преговори да се она повећа до циљаног износа, односно 50 одсто просечне зараде, наставиће се до краја године. Према речима генералног секретара Уније слободних синдиката Срђе Кековића они ће пратити ефекте повећања минималне зараде и пре него се крене у припремање закона о буџету за наредну годину.

- Анализираће се ефекти, а онда ће се ући у преговоре. До краја године ћемо имати јасан став да ли ћемо изађи на 50 одсто просечне зараде. У овом тренутку смо нашли неку меру компромиса - казао је Кековић.

Прочитајте још - ПЛАТЕ У ЦРНОЈ ГОРИ: Синдикат би минималац 250 евра

На састанку социјалног савета говорило се и о изменама Закона о пензијском и инвалидском осигурању (ПИО), те донели закључак да Министарство рада и социјалног старања као предлагач у другом кварталу упути Влади тај текст на усвајање у форми предлога.

- Претходно ће се обавити расправа на нивоу Социјалног савета, што је редовна процедура, тако да се очекује врло брзо ванредна седница Социјалног савета искључиво по питању усаглашеног текста измена и допуна о ПИО - навео је Кековић.

Социјални партнери нису успели да се усагласе о увођењу тарифних пакета за електричну енергију, при чему ће свако од њих саопштити свој став и проследити га Влади и Електропривреди.