КАХРО Вејзовић, некадашњи полицијац ПС Ступари код Кладња, осуђен је на шест година затвора због ратног злочина над српским цивилима 1992. године.

Пресуду је, у другостепеном поступку, изрекло Апелационо веће Суда БиХ које је Вејзовића огласило кривим да је од јуна до септембра 1992. мучио заробљене српске цивиле. Они су незаконито затварани у становима просветних радника и згради месног уреда, у близини ОШ "Петар Марковић" у Ступарима.

У пресуди се наводи да је Вејзовић као припадник полиције тукао и мучио цивиле наносећи им снажну телесну и душевну бол, повреде телесног интегритета и здравља.

Прочитајте још - Злочини над Србима и даље су без казне

Председник судског већа Милош Бабић рекао је да су отклоњени сви недостаци првостепене пресуде и да је несумњиво утврђено да постоје сви елементи кривичног дела злочина против човечности.

- Сведоци су описали оно што им се дешавало, што су доживели, чули или видели. Постојале су одређене разлике у сведочењима, али оне не доводе у питање веродостојност у погледу одлучних чињеница - рекао је Бабић.

Првостепеном пресудом Вејзовић је ослобођен по 14 тачака оптужнице да је, као припадник полиције, мучио цивиле ударајући их у главу и гениталије песницама, чизмама, палицом и кундаком пушке, флашом, претећи им пиштољем и ножем, које им је стављао под грло, присиљавајући их да једу папир. На ту пресуду Тужилаштво БиХ је уложило жалбу, која је делимично уважена и суђење је обновљено по седам тачака. За остале тачке, које су се односиле на злостављање мушкараца, потврђена је ослобођајућа пресуда, која је сада правоснажна.

За осуђујући део пресуде постоји могућност жалбе трећестепеном већу Суда БиХ.