БЕЧ - Црна Гора очекује да ове године добије подршку за отварање и последњег преговарачког поглавља, чиме би се потврдило да је политика проширења жива, да Западни Балкан има јасну европску перспективу и да ЕУ жели да буде у овом делу Европе, истакао је у Бечу потпредседник Владе Црне Горе за економску политику И финансијски систем Милутин Симовић.

На скупу Мреже за развој бизниса у југоисточној Европи (СЕЕБДН) и бечког дневника "Пресе" - "Дестинације у успону 2019 - Црна Гора", Симовић је синоћ нагласио да након отварања поглавља 8 Црна Гора жели да се максимално фокусира на суштину, односно затварање поглавља.

"У вредносном смислу желимо припадати Европи, јер ми и јесмо Европа. Наша историја и жртве које смо подносили у одбрани европских вредности и за слободу Европе то потврђују. Али и ЕУ мора наше резултате, труд и искораке још снажније и убједљивије, конкретније препознати и подржати", истакао је потпредседник црногорске владе.

Он очекује да се подршка Аустрије на том путу настави, али и да је пруже и остале чланице ЕУ, као и да иста, како се време уласка у ЕУ приближава увећава. Подвукао је да је наредни државни циљ који Црна Гора жели остварити пуноправно чланство у ЕУ.

"Верујемо да ћемо бити прва наредна чланица тог најнапреднијег клуба развијених држава. Црна Гора је отворена земља, спремна за сарадњу са свим земљама света, посебно када су у питању пројекти који имају економку оправданост и доносе корист нашим грађанима", објаснио је Симовић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Дармановић: Црна Гора извесно следећа чланица ЕУ

Он је рекао да је данашња Црна Гора модерна, демократска, отворена, политички стабилна, мултиконфесионална и грађанска држава, чланица НАТО, Светске трговинске организације, Светске банке и свих релевантних међународних политичких и економских организација. Све земље ЕУ, према његовим речима, препознају Црну Гору као позитиван пример и фактор јачања стабилности и напретка Западног Балкана.

С тим у вези је указао на економске резултате, наводећи да је црногорска привреда 2017.остварила реални раст БДП од 4,7 одсто, а прошле године за 4,9 процената. "Очекујемо да резултати првог квартала ове године покажу да смо и даље у истом ритму, јер нисмо посустали нити се задовољили са до сада оствареним", нагласио је Симовић додајући да ће динамичан економски раст у Црној Гори бити реалност и у наредним годинама.

"Некада једна од неразвијених република бивше Југославије, данас, тринаест година након обнављања независности, Црна Гора је међу земљама Европе које остварују највећи раст БДП-а у Европи и међу најбрже растућим економијама Западног Балкана и Југоисточне Европе", указао је он.

Председник Приврдне коморе Црне Горе Властимир Голубовић оценио је да раст економије потврђује чињеницу да Црна Гора континуирано унапређује пословни амбијент у смеру који погодује приливу страних инвестиција. Пренео је да Црна Гора у последњим годинама остварује значајне резултате у туризму, који потврђују да је земља сврстана међу најатрактивније туристичке дестинације, о чему говори рекордан број туриста од преко 2,2 милиона и скоро 2,5 милиона превезених путника на црногорским аеродромима. Указао је, као што је учинио и секретар Секретаријата за развојне пројекте Владе Црне Горе Дејан Медојевић, на могућности за улагање у Црну Гору.

Посланик у аустријском парламенту и бивши министар пољопривреде Николас Берлаковић рекао је да пут у ЕУ није лак, и није био ни за Аустрију. "Важно је да поштујемо правила. Аустрија годинама подржава земље Југоисточне Европе на њиховом путу у ЕУ. Имамо пуно разумевање за суседе у том региону и увек је била политика, било које владе Аустрије, да подржава те земље", нагласио је он.

Бераковић је указао да је за приступање ЕУ од кључног значаја владавина права, борба против корупције и правна сигурност инвестиција. "Имали смо фазу еуфорије за ширењем ЕУ. Тада се, међутим, видело да неке структуре у новим чланицама нису биле спремне, посебно по питању владавине права. Зато је дошло до промене приступа и због тога је сада већа сензибилност да земље кандидати морају да испуне захтеве у области владавине права", објаснио је он. Истакао је да је за њега ЕУ структура, односно кућа која треба стално да се проширује и развија, а тај простор се мора попуњавати новим члановима породице.

Председник СЕЕБДН Фриц Калтенегер истакао је да су благостање и стабилност кључни фактори, а да је би се то постигло најважнија сарадња, а оснивач ове организације Иван Грос казао је да је визија да се иницирају контакт и пронађу иновативни путеви како би се разне привредне гране и извознооријентисане бранше фокусирале на тржиште ЕУ.

Након презентације црногорских предузећа одржан је разговор са председником Фудбалског савеза Црне Горе Дејаном Савићевићем, који је говорио о својој фудбалској каријери, али и будућности црногорског фудбала. Рекао је да ће репрезентација Црне Горе да настави да се бори за пласман на већа такмичења, и да Исланд показао да је могуће и да мале земље остваре такав циљ.