Уговорени брак као обичај или трговина?

М. СЕКУЛОВИЋ

16. 05. 2019. у 18:55

Уговорени брак као обичај или трговина?

Малолетна млада Фото Радио Беране,Насеље Талум

Истраживање о малолетничким венчањима међу Ромима у Беранама. Овако склопљена заједница, по закону није кривично дело

СУДБИНА многобројних девојчица које живе у ромским и египћанским заједницама готово да је од рођења позната. По правилу пре пунолетства ће ући у уговорени брак, односно биће практично продата другој породици. Систем остаје слеп на кршење основних права ових девојчица, на њихово право да се образују и саме доносе најважније животне одлуке. Држава готово да нема никакве податке о томе шта се дешава. Закони не познају бројна кривична дела која проистичу из праксе која се оправдава обичајима и традицијом. Није тешко ову праксу окарактерисати чак као трговину људима. Девојчицама се често губи траг, најчешће у Немачкој. А како тамо живе и шта све преживљавају нико не зна.

Прочитајте још - ПРИСИЛНИ БРАКОВИ ДЕО ДЕТИЊСТВА: Рађају децу и пре него што одрасту

Ово је суштина резултата до којих су полугодишњим истраживањем теме малолетничких бракова у ромској популацији у Беранама, дошли новинари Радио Берана Милена Бубања Обрадовић и Андрија Турчиновић. Они су имали прилику да се посвете овој тематици кроз пројекат "Унапређивање пракси локалних медија у борби против корупције и организованог криминала" који је реализовао ЦЕДЕМ.

По Турчиновићевим речима, истраживање је показало да број склопљених малолетничких бракова вишеструко прелази званичне бројке институција. Такво стање могуће је јер су механизми заобилажења закона добро разрађени, додаје он.

- Малолетнички бракови се не пријављују, јер сви знају да то није дозвољено. Једноставно када изађемо на терен кажу да је дете у посети рођацима или слично. Када постоји намера да се склопи брак не обраћају се институцијама док све не буде готово, онда чак кажу да је девојчица побегла да би тако избегли одговорност - објаснила је Елдина Кастрати, активисткиња НВО "Ружа" из Берана.


Милена Бубања Обрадовић, Андрија Турчиновић

Иначе, истраживање је показало да девојчице обично имају од 12 до 15 година, а дечаци од 16 до 18 година у тренутку "склапања брака".

Прочитајте још - Дечји бракови ретки у општој популацији, чести код Рома

- Ромске породице не упућују захтеве Основном суду за склапање брака, јер су девојчице у већини случајева испод 16 година, што је законска граница испод које није могуће ступити у брачну заједницу. У случају када је дете старије од 16 година постоји ванпарнични поступак у којем се тражи дозвола за склапање брака, чиме је евентуална процедура која се води на основу кривичног деласклапања ванбрачне заједнице са малолетном особомаутоматски прекида - каже Кастрати.

ПРАКСА И ЗАКОН

КАКО је показало истраживање, највећи проблем представља чињеница да Кривични законик Црне Горе не познаје малолетнички уговорени брак као кривично дело. Група организација, Центар за ромске иницијативе, РЕА мрежа 1 и Канцеларија за борбу против трговине људима покренула је иницијативу да се то промени. Засада се случајеви подвлаче под кривично дело занемаривања деце или породичног насиља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације