Црногорци траже рампу за МХЕ

В. КАДИЋ

15. 05. 2019. у 08:32

Црногорци траже рампу за МХЕ
Петиција невладиних организација о мораторијуму на градњу малих хидроелектрана биће предата Скупштини Црне Горе. Захтев парламентарцима потписало више од шест хиљада огорчених грађана

Више од шест хиљада грађана Црне Горе подржало је петицију коју је покренула невладина организација "Грин хом" којом се тражи успостављање трајног мораторијума на градњу малих хидроелектрана у Црној Гори и биће у среду предата Скупштини Црне Горе. Из ове НВО су саопштили да су им у прикупљању потписа помогли мештани села Буковице, Плава и Виницке. Међутим, нису само ови крајеви Црне Горе "нападнути" пројектима изградње малих ХЕ, него и Морача, где се такође житељи буне плашећи се последица које би угрозили немањићку лавру - манастир Морача, и пробудило клизишта, угрозило биљни и животињски свет.

Да се иза пројекта малих хидроелектрана играју разне игре упозоравају еколози из "Озона" и "Брезнице"

Потпуно је јасно да се пројектима малих хидроелектрана које имају миноран и готово невидљив утицај на енергетску стабилност и независност, а потенцијално велике последице по речне и околне еко-системе, ризикује нестабилност у локалним заједницама и продубљује јаз између групице пребогатих и оних који се свакодневно боре за голо преживљавања, наводи се у саопштењу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Горштаци бране реке од тајкуна


Изградња ХЕ на Морачи поново је затегла односе цивилног сектора и државе. Влада не одустаје од тог пројекта, упркос притисцима. Систем хидроелектрана на овој реци обухвата ХЕ "Андријево", "Расловићи", "Милуновићи" и "Златица" инсталисане снаге 238 мегавата и просечне годишње производње 694 гигавата. Предвиђени период њихове изградње је шест година док се трошкови процењују на око пола милијарде евра. У Министарству економије наводе да су јавност у континуитету обавештавали о овим пројектима и потписаним меморандумима са више заинтересованих инвеститора и земаља, међу којима су инвеститори из земаља чланица ЕУ. Подсећају да је министарство пре доношења стратегије развоја енергетике Црне Горе до 2030. године и пратећег акционог плана, спровело низ јавних расправа на којима је заинтересована јавност имала прилику да достави мишљења и сугестије. Колико се дуго најављује овај пројекат, толико траје и отпор оних који се боре за њен спас и спас манастира Мораче и целог простора.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Хидроелектране прете флори и фауни Балкана

- Надам се да ће превладати разум код људи и науке и да ће се одустати од овог наума, каже за "Новости" колашински прота Раде Радовић. - Давно сам гледао и читао пројекат Вука Влаховића који предвиђа четири-пет малих хидроелектрана у кањону Мораче где не прети никаква опасност за наш манастир, верско и културно-историјско благо. И не само то, по Вуковим проценама добијали би струју таман онолико колико је сада пројектовано са ХЕ "Андријево" која је Дамаклов мач не само за овај крај, него и за Подгорицу.


ОПАСНОСТ ЗА ДУХОВНО БЛАГО

Престоница Мораче и Роваца, Храм успења Пресвете Богородице, светски познат по свом неимарству и сликарству, у првом реду по фрески "Гавран храни пророка Илију", биће угрожен - упозорава Комнен Бећировић из Љевишта, професор светске књижевности који се више од три деценије бори за спас Мораче са свим њеним јединственим природним и цивилизацијским благом. - Довођењем језера у темеље морачке лавре влага би се увукла у пешчану терасу стару пола милиона година, и у манастирске зидове, и почела да их растаче. Ако би једног дана, на шта геолози, иначе, указују, прорадило клизиште Ђурђевине и сурвале се огромне количине земље, ниво језера би толико нарастао да би у њему нестао манастир! Тим пре што од Осредака, на десној обали Мораче, такође постоје клизишта.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

savo arizona

15.05.2019. 09:37

H ,elektrane su preko potrebne a one se grade sto dalje od naselja tj od vredni kulturni gradjevina,tj crkava I drigi.Treba birati,tj odrediti kamenu podlogu krs gde nista ne ugrozava okolinu.Investitori I konstruktori biraju sto je pristupacnije da nepravi puteve,tunele I drugo samo da bude jeftinija gradnja.U Crnoj Gori po naredjenju natofasista je vazno da se sto vise Srpski svetinja ugrozi I srusi.Znam da komentar nece proci posto cenzuru vrse natolobisti.