Више од шест хиљада грађана Црне Горе подржало је петицију коју је покренула невладина организација "Грин хом" којом се тражи успостављање трајног мораторијума на градњу малих хидроелектрана у Црној Гори и биће у среду предата Скупштини Црне Горе. Из ове НВО су саопштили да су им у прикупљању потписа помогли мештани села Буковице, Плава и Виницке. Међутим, нису само ови крајеви Црне Горе "нападнути" пројектима изградње малих ХЕ, него и Морача, где се такође житељи буне плашећи се последица које би угрозили немањићку лавру - манастир Морача, и пробудило клизишта, угрозило биљни и животињски свет.

Да се иза пројекта малих хидроелектрана играју разне игре упозоравају еколози из "Озона" и "Брезнице"

Потпуно је јасно да се пројектима малих хидроелектрана које имају миноран и готово невидљив утицај на енергетску стабилност и независност, а потенцијално велике последице по речне и околне еко-системе, ризикује нестабилност у локалним заједницама и продубљује јаз између групице пребогатих и оних који се свакодневно боре за голо преживљавања, наводи се у саопштењу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Горштаци бране реке од тајкуна


Изградња ХЕ на Морачи поново је затегла односе цивилног сектора и државе. Влада не одустаје од тог пројекта, упркос притисцима. Систем хидроелектрана на овој реци обухвата ХЕ "Андријево", "Расловићи", "Милуновићи" и "Златица" инсталисане снаге 238 мегавата и просечне годишње производње 694 гигавата. Предвиђени период њихове изградње је шест година док се трошкови процењују на око пола милијарде евра. У Министарству економије наводе да су јавност у континуитету обавештавали о овим пројектима и потписаним меморандумима са више заинтересованих инвеститора и земаља, међу којима су инвеститори из земаља чланица ЕУ. Подсећају да је министарство пре доношења стратегије развоја енергетике Црне Горе до 2030. године и пратећег акционог плана, спровело низ јавних расправа на којима је заинтересована јавност имала прилику да достави мишљења и сугестије. Колико се дуго најављује овај пројекат, толико траје и отпор оних који се боре за њен спас и спас манастира Мораче и целог простора.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Хидроелектране прете флори и фауни Балкана

- Надам се да ће превладати разум код људи и науке и да ће се одустати од овог наума, каже за "Новости" колашински прота Раде Радовић. - Давно сам гледао и читао пројекат Вука Влаховића који предвиђа четири-пет малих хидроелектрана у кањону Мораче где не прети никаква опасност за наш манастир, верско и културно-историјско благо. И не само то, по Вуковим проценама добијали би струју таман онолико колико је сада пројектовано са ХЕ "Андријево" која је Дамаклов мач не само за овај крај, него и за Подгорицу.


ОПАСНОСТ ЗА ДУХОВНО БЛАГО

Престоница Мораче и Роваца, Храм успења Пресвете Богородице, светски познат по свом неимарству и сликарству, у првом реду по фрески "Гавран храни пророка Илију", биће угрожен - упозорава Комнен Бећировић из Љевишта, професор светске књижевности који се више од три деценије бори за спас Мораче са свим њеним јединственим природним и цивилизацијским благом. - Довођењем језера у темеље морачке лавре влага би се увукла у пешчану терасу стару пола милиона година, и у манастирске зидове, и почела да их растаче. Ако би једног дана, на шта геолози, иначе, указују, прорадило клизиште Ђурђевине и сурвале се огромне количине земље, ниво језера би толико нарастао да би у њему нестао манастир! Тим пре што од Осредака, на десној обали Мораче, такође постоје клизишта.