Продају болницу у бесцење

В. К.

среда, 15. 05. 2019. у 10:55

Продају болницу у бесцење

Вредну имовину дају испод цене

Небојша Медојевић писао премијеру Maрковићу поводом приватизације Института "Симо Милошевић". Понуђач је за 58,48 одсто акција понудио цену од десет милиона евра

ЛИДЕР Покрета за промене Небојша Медојевић писмом је позвао премијера Душка Марковића да као председник Савета за приватизацију и капиталне пројекте прекине преговоре о закључењу уговора о купопродаји 58,48 одсто акција Института "Симо Милошевић" у Игалу, који су почели са конзорцијумом који чине чешка компанија "Пхилиберт" и црногорска компанија "Вилла Олива".

- Преговоре треба обуставити због могуће ненадокнадиве штете по интересе државе Црне Горе, која може наступити уколико би се склопио уговор о купопродаји контролног пакета акција Института "Симо Милошевић" по цени која је вишеструко нижа од ликвидационе вредности компаније - навео је Медојевић. - Понуђач је за 58,48 одсто акција Института понудио цену од десет милиона евра, што је вишеструко нижа цена од оне коју би држава као продавац акција добила, чак и у случају ликвидације Института, продајом имовине, након отплате приспелих дугова.

Прочитајте још - НОРВЕЖАНИ ГОСТИ ЈОШ ЧЕТИРИ ГОДИНЕ: У Институту Игало сезона до краја октобра

Он истиче да према доступним финансијским извештајима, капитал Института за 2017. годину износи 60,5 милиона евра.

- Како понуђач за 56,48 акција нуди 10 милиона евра, то значи да вреднује укупни капитал Института на 17,7 милиона евра, што је, веровали или не, скоро три и по пута мање него што капитал вреди по књигама! Ако Институт вреди 17,7 милиона, то значи да један квадрат пословног и стамбеног простора на пени од мора (без земљишта) понуђач вреднује на тричавих 205 евра. Па ни бараке на Конику не би продавали за те паре а не овакве локације које доносе приход и профит - рекао је Медојевић, подсећајући да је ревизор који је радио ревизију за 2017. навео да имовина Института није процењивана од 1995.

БОГАТСТВО

ПРЕМА ревизорском извештају, Институт "Симо Милошевић" има више од 1.600 кревета у више објеката различитог стандарда укупне површине од 86.000 метара квадратних. Поред оволико квадрата имају још и око 200.000 метара квадратних земљишта, истиче Медојевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Sigurica

15.05.2019. 11:05

Treba slušati Medojevića, on ima mnogo iskustva u privatizacijama. Bio je stečajni upravnik u bar dve velike firme. Jedna je Radoje Dakić iz Podgorice. Ako se seća neko to je bila ozbiljna i velika fabrika. Odavno već zaboravljena. Ko o čemu...