Министарству одрживог развоја и туризма већ је пријављен један пројекат за економско држављанство, а посебно ме радује што је пројекат на северу Црне Горе, у Колашину, навео је Дамир Давидовић, државни секретар у Министарству одрживог развоја и туризма на десетом фестивалу инвестиција ФРЕИ 2019 који се одржава у Будви.


Прочитајте још: Црна Гора: Спас је у куповини на акцији


Давидовић је истакао да је јавни позив за пројекте за стицање економског држављанства у области туризма расписан у фебруару ове године и да је отворен до краја 2021.

- Од инвеститора се очекује испуњавање строгих критеријума, првенствено величине инвестиције, броја радних места и финансијске могућности инвеститора да реализује пројекат. Бизнис план за овакве пројекте захтева озбиљне и опсежне примпреме, па не журимо са апликацијама, казао је Давидовић. Он је навео да реализација оваквих пројеката не значи само нове инвестиције, већ нова знања, идеје, нове партнере инвеститора, а можда и нове понуде у туризму.

- Пројекти у области туризма могу бити хотели са најмање пет звездица, 60 смештајних јединица и најмање 80 новозапослених у приморском региону и Подгорици. На северу, потребно је да хотел има најмање четири звездице, 35 смештајних јединица и 25 новозапослених. Минимална вредност пројекта на приморју и у Подгорици је 15 милиона евра а на северу 5 милиона евра, саопштено је из Владе Црне Горе.М. С.