СКОПЉЕ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"


СТЕВО Пендаровски (56), први председник Републике Северне Македоније (РСМ) и пети по издвајању ове земље из бивше југословенске федерације, у недељу у подне на седници у Собрању биће свечано инаугурисан на највишу функцију, откако му је из Државне изборне комисије (ДИК) у суботу, на јавној седници по објави коначних резултата гласања, уручено уверење о избору.

На седници ће Пендаровски дати свечену изјаву пред народним посланицима, члановима Владе, високим гостима из иностранства, поглаварима верских заједница, представницима армије, дипломатског кора...

На свечану инаугурацију Пендаровског, како је званично најављено, долази и председник Републике Србије Александар Вучић.

Спикер парламента Талат Џафери потврдио је да је досад потврђено присуство на инаугурацији новог шефа државе од председника Бугарске Румена Радева, Албаније Илира Мете, Косова Хашима Тачија... Очекује се долазак и високе делегације Словеније коју би требало да предводи председник Борут Пахор. Најављено је присуство и заменика премијера Турске. Позивнице су упућене свим шефовима држава у региону, чланицама НАТО и ЕУ...

Пендаровски, као кандидат СДСМ-а и коалиције, у другом кругу председничких избора у РСМ освојио је 436.212 гласова, или 51,66 одсто од гласова грађана који су изашли на биралишта.

Он је пети шеф државе од њеног осамостаљења. Пре њега председници су били Киро Глигоров, Борис Трајковски, Бранко Црвенковски и Ђорђе Иванов.

ПРОЧИТАЈТЕ И:ИНАУГУРАЦИЈА ПРЕДСЕДНИКА СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ: Пендаровски на Водно – Иванов у кулу „Џевахир“

По званичном истеку другог петогодишњег мандата, очекује се да ће Иванов председничку дужност у недељу после подне предати Пендаровском у резиденцијалној вили на брду Водно изнад Скопља.

ИВАНОВ ИДЕ У ТУРСКУ КУЛУ

ДОЈУЧЕРАШЊИ председник Иванов је на основу законских права, од надлежне службе владе Зорана Заева затражио обезбеђење кабинета у једној од кула турске компаније "Џевахир холдинг", високе 42 спрата, у скопском насељу Аеродром. На захтев је одговорено позитивно. Према поузданим информацијама, затражени простор Иванова требало би да буде на два спрата. На 22. стан, а на 38. канцеларијски простор за кабинет, библиотеку, радне састанке. Укупна месечна кирија за простор, како је објављено, требало би да износи око две хиљаде евра. Њему следује кабинет са три запослена сарадника, лично обезбеђење, возач, аутомобил, пензија у висини председничке плате, од око 1.620 евра...