ИАКО су Тузи од септембра прошле године самостална црногорска општина, права и обавезе између најмлађе општине и Подгорице још нису решени, те се инфраструктурни пројекти и даље финансирају из подгоричког буџета. Наиме, почетком марта, пола године након што су Тузи добиле дуго сањану самосталност, Агенција за изградњу и развој Подгорице расписала је тендер за изградњу кружне раскрснице у општини Тузи, а већи део неопходног новца, како се наводи у тендерској документацији, биће обезбеђено из буџета главног града. Вредност радова процењена је на 370.000 евра, од чега ће Подгорица финансирати чак 300.000, а преосталих 70 ће бити обезбеђено из буџета Општине Тузи за наредну годину.

Због чега се улагања, упркос осамостаљењу и даље финансирају из подгоричког буџета, те да ли је и раније постојала слична пракса да се новац из локалне касе даје за развој других градова, из главног града нису желели да одговоре.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НЕСВАКИДАШЊИ ПОТЕЗ ОПШТИНАРА: Изложили списак дужника

Осим финансирања, спорне су и друге обавезе и права између две општине, као и територијална разграничења.

Према речима председника општине Тузи Ника Ђељошаја, са Подгорицом ће се разграничити сходно Закону о територијалној организацији. Биће неопходно регулисати обавезе и надлежности институција које се налазе на тушкој територији, а једно од њих је и Депонија. Да ли ће то предузеће плаћати закуп земљишта на којем је управна зграда, или ће смањити цене комуналном предузећу за одлагање отпада у Тузима, Ђељошај тврди да ће се о томе договорити са главним градом, и то тако да се све регулише у складу са интересима грађана.

- Разумемо да је Депонија од виталног значаја за главни град и ништа спорно не видим у томе да њихова управна зграда буде на нашој територији. "Плантаже" убирају плодове, а на нашој територији се налази 70 одсто њихове имовине. "Плантаже" овај део имају на коришћење и на основу тога ће плаћати закуп земљишта. Уколико се код нас налази неко предузеће које је од значаја за главни град, оно може бити у власништву Подгорице, уредићемо те односе - казао је Ђељошај.

Ник Ђељошај / Фото актуелно.ме

Како је истакао, смета му то што се даје на значају причи о границама између Подгорице и Општине Тузи, јер сматра да је тако само зато што је реч о општини у којој становништво већином чине Албанци.


ТУЗИ МОГУ БЕЗ ГЛАВНОГ ГРАДА

ГЛАВНИ администратор општине Тузи Роберт Цамај, пре неколико дана је изјавио да је општина у фази формирања органа локалне управе и доношења статута на основу којег ће израдити одлуку о организовању управе.

- Не видим сметњу да Општина Тузи функционише без главног града. Верујем у овај пројекат и убеђен сам да је ово у корист грађана и да ће Малесија брзо осетити бољитак и подстицај за развој - навео је Цамај.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Осуда пресуде за „Државни удар" на маратонској седници херцегновске Скупштине


Роберт Цамај / Фото Дан

НА УСЛУЗИ ГРАЂАНИМА

- ГРАЂАНИ неће осетити то што сада постоје две општине. Како ћемо ми то решавати између себе видећемо, важно је једино да ће грађани добити услугу какву заслужују - казао је Ђељошај.