ДИРЕКТОРИ и рачуновође у неколико познатих подгоричких фирми ухапшени су у среду рано ујутру због сумње да су утајили око пет милиона евра пореза, по налогу Специјалног државног тужилаштва.Како сазнајемо, ухапшени су директор салона намештаја "Намос Дајковић" Владан Дајковић, оснивач компаније "Фидија", која се бави изградњом зграда Јоко Благојевић, затим Никола Добричанин, директор или овлашћени заступник више фирми међу којима су "Архимед", агенција МАМА и "Билд студио", затим директор конобе "Марушка" Влатко Ражнатовић, потом Иван Вуковић, Дејан Петричевић, Бојан Петричевић, Наташа Тврдишић, Данијела Бошковић, Александар Ивановић, Филип Лопичић, Тихомир Лакић, Драгослав Лакић, Радомир Караџић, Радован Терзић и Бојан Бошковић. У бекству је Дејан Лакић за којим је расписана потрага.

Додаје се да су СДТ поднете кривичне пријаве против 24 грађанина и 14 фирми.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ни јавни извршитељ не успева да наплати потраживања од „Вектре-Јакић“

Сумња се да су предузећа чији су власници И. В., Д. Л., Р.К. у задњих пет година омогућила власницима више десетина предузећа да стекну противправну имовинску корист, јер су извукли више од 20.000.000 евра у готовини по основу фиктивних пословних односа, чиме су причинили штету буџету Црне Горе за износ неплаћеног пореза у износу већем од 5.000.000 евра.

Из Управе полиције су саопштили да 18 предузећа која су основали осумњичени И. В., Д. Л. и Р. К. и са њима повезани Т.Л., Б. Б., Д. Б., Д. Л., В. Р. и Р. Т. су, како се сумња, омогућили предузећима чија су одговорна лица Б. П., В. Д., Ј.Б., А. И, Ф. Л., Н. Т., Н. Д. и Д. П. извлачење добити стечене пословањем предузећа, која се власницима предузећа враћа у готовини, чиме су причинили штету државном буџету Црне Горе за износ утајеног пореза на основу фиктивно приказаних пословних односа и фиктивно приказаних трошкова у износу већем од 1,5 милиона евра.

И. В., Д. Л., Р. К. или са њима повезана лица су, сумња се, контактирали власници или одговорна лица предузећа уплатиоца, којима је био неопходан готови новац, а који су стекли кроз регуларно пословање као добит.

- У зависности од потребног износа који је унапред био договорен између И. В., Д. Л., Р. К. и власника тих предузећа, И. В., Д. Л. или Р. К. су сачињавали фиктивну фактуру ка тим предузећима - појашњено је из Управе полиције. - Након доставе фиктивне фактуре са договореним износом новца, предузеће које прима ову фактуру је, сумња се, одмах вршило уплату новца по фиктивној фактури неког од предузећа чији су стварни власници И. В., Д. Л. и Р. К. Средства од прилива уплатиоца су се истог дана раслојавала - део се опет преносио по основу промета роба и услуга, готово увек на рачун неког од правних лица ове организоване криминалне групе (ОКГ), а део се истога дана подизао готовински (на основу материјалних трошкова или путних трошкова) или се преносио на рачун бизнис картица које се воде на чланове ове криминалне групе, да би и тај новац био подигнут готовински путем банкомата. Након подизања новца И. В., Д. Л. или Р. К. враћали су новац уплатиоцу, а за себе, како се сумња, задржавали одређену провизију.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: УХАПШЕН РАЗБОЈНИК: Полиција у Беранама брзо расветлила разбојништво у кладионици

СТЕЧАЈ

ПРЕДУЗЕЋА која су вршила фиктивне уплате увећавала су улазни ПДВ чиме су, како се сумња, умањили своје пореске обавезе према државном буџету.

- Да би се избегло плаћање пореских обавеза у предузећима чији су власници И. В., Д. Л., Р. К. након одређеног периода фиктивног пословања у којем су та предузећа вршила претходно описане незаконите радње, а тиме и створила одређену пореску обавезу (излазни ПДВ), у неким предузећима ове ОКГ су покренути и окончани стечајни поступци - наводи се у саопштењу.