У Северној Македонији сутра ће бити одржан други круг шестих по реду председничких избора на којима право гласа има 1.808.131 бирач, а који ће бирати између кандидата највеће опозиционе партије ВМРО-ДПМНЕ Гордане Сиљановске Давкове и кандидата владајуће коалиције СДСМ-ДУИ Стеве Пендаровског, преноси МИА.
Како је предвиђено македонским законима, за председник ће бити изабран кандидат који је добио већину гласова, ако на биралишта изађе више од 40 одсто од укупно усписаних у бирачком списку, односно 723. 253 бирача.

Мала излазност у првом кругу председничких избора у Северној Македонији од само 41,68 одсто повечала је страховање код политичке елите да је могуће да у другом кругу не буде постигнут неопходни изборни цензус од минимум 40 одсто, и да дође до понављање целог изборног процеса.

Такође, тесна разлика у броју гласова између оба фаворита у првом кругу од само 4.240 гласова додатно је "уздрмала" политичку сцену у Северној Македонији, те су владајуће странке у кампањи обећавале "политичке чистке" за оне које не раде у интересу државе и грађана, док највећа опозициона партија ВМРО-ДПМНЕ такав изборни резултат је видела као прилику за "велики повратак" и евентуално расписивање превремених избора.

Кампању коју су водили Сиљановска Давкова и Пендаровски између два изборна круга у највећем делу је била усмерена ка гласачима који су свој глас у првом кругу дали кандидату албанске опозиције Блериму Реки, као и ка постизању цензуса, односно онима који нису изашли на биралишта у првом кругу.

Током синочње последње дебате између оба председничка кандидата на скопској Телевизији 24, уочи изборне тишине, ноћас од поноћи, Сиљановска Давкова рекла је да актуелна влада у Северној Макеоднији не испуњава критеријуме из Копенхагена "тако да не постоје шансе да држава крене ка ЕУ".

С друге стране, кандидат владајуће коалиције Пендаровски је указао да информације са последњег самита лидера Западног Балкана у Берлину говоре да су немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон издвојили Северну Македонију као пример у региону, те да ће држава због свега што је урадила добити почетак преговора са ЕУ у јуну ове године.

Он је такође у последњем предизборном суочавању с кандидаткињом опозиције поручио гласачима да је "улог велики, као и да само с његовим слоганом заједно напред држава може заиста ићи напред", док је све друго, како је рекао, само флоскула.

Сиљановска Давкова је поручила македонским грађанима да „има снагу, план и концепт да уједињује, те да се нада да сви они који нису изашли у првом кругу, да су у разговору с њом превазишле своје недоумице и схватили да се не иде у Европску унију на основу реторике.

Председнички избори у Северној Македонији ће пратити 3.381 домаћи и 520 страних посматрачи. Посматраче за овој изборни процес акредитовало је и више страних амбасада, попут Русије, Француске, Велике Британије, Шведске, Мађарске, Италије, Албаније...

Такође, овај изборни процес ће пратити и делегација Парламентарне скупштине Савета Европе (ПШЕ) предвођена француском посланицом Мари-Кристин Далозеом.