Председник Атлас групе, одбегли бизнисмен Душко Кнежевић, обратио се државном секретару САД Мајку Помпеу писмом у којем оцењује да америчка влада "не треба да изједначава останак на власти председника Црне Горе Мила Ђукановића са останком Црне Горе као поузданог савезника Сједињених Америчких Држава".

Прочитајте још: Душко Кнежевић: Милов кастоди рачун крије тајну за аферу Телеком и скривеног купца

Из Кнежевићеве групације је саопштено да је Помпеу послат и детаљан извештај под насловом "Народ против председника - корупција и конфликт интереса".

Кнежевић у писму подсећа Помпеа на писмо које му је упутио 27. фебруара ове године, а у којем је назначио да су његова имовина и бизнис у Црној Гори "на нелегалан начин отети од стране црногорске власти".

"Тада сам изнео моје уверење да Црна Гора неће моћи да настави пут евроатлантских интеграција под вођством председника Мила Ђукановића. Од дана када сам Вам писао, хиљаде грађана Црне Горе изашло је на улице да на миран начин демонстрира и да искаже захтеве, која и ја потенцирам, да Црна Гора буде успостављена као земља владавине права и демократије. Раније ове седмице председници Немачке и Француске јасно су назначили, чега сам се и плашио, да Црна Гора неће моћи да настави са интеграцијама у ЕУ све док се поново не успостави политичка стабилност", наводи се у писму Кнежевића.

Прочитајте још: Кнежевић формира странку: Опозиција у ЦГ се понаша незрело

У писму упућеном Помпеу наводи да је "као дугогодишњи пријатељ САД, непријатно изненађен чињеницом" да је Ђукановићу одобрена виза за неформалну посету Вашингтону.

"Престиж који се тиме подразумева на јасан начин шаље поруку грађанима Црне Горе да САД не чују њихов захтев за променама. Наравно, разумем да је председник Ђукановић одиграо значајну улогу у учлањењу Црне Горе у НАТО и да је такав потез утврдио сигурност наших земаља. Али идеја о НАТО чланству није била председника Ђукановића - већ је била последица директног и аргументованог залагања од стране људи као што сам ја, уз подршку црногорског народа. Стога, САД не треба да изједначава останак на власти председника Ђукановића са останком Црне Горе као поузданог савезника САД", навео је Кнежевић.

Кнежевић наводи да су за њега и његову генерацију "САД увек биле светло наде да ће и наша земља уживати праву демократију и слободу, под заштитом владавине права".

"Историја нас је научила да када се ова светлост замути, следи нестабилност. Тако, ако САД као и ЕУ жели стабилност у мојој земљи и региону, та светлост мора поново засијати пуним сјајем и ускратити гостопримство човеку који је спреман на све да би моја земља постала лични посед његове фамилије. У мојој домовини постоји изрека - риба смрди с врха. Са овим на уму, поделићете моју забринутост чињеницом да је у Црној Гори ових дана заплењено 50 килограма кокаина на војном броду, броду једне НАТО чланице", наводи Кнежевић.

За Кнежевићем је раније расписана међународна потерница након што је против њега покренуто више истрага због сумње у умешаности у неколико малверзација. Недавно је тушилаштво против власника Атлас групе подигло оптужницу због "злоупотрбе пословања у привредном пословању путем подстрекивања", а због сумње да је оштетио буџет у износу од 12,5 милиона евра.

Централна банка је раније увела стечај у Кнежевићевој Атлас банци и ИБМ банци.

Кнежевић је недавно основао покрет До слободе, а најавио је и намеру учешћа на изборима у Црној Гори наредне године.