СКРНАВЉЕЊЕ плаката и упућивање порука које нису само говор мржње, већ и циљано ширење страха међу Србима, нас неће поколебати. Не треба кукати, нити бежати. Најбољи одговор свима који нам шаљу те поруке јесте да се савлада страх и да се мобилишемо, како ми у Хрватској тако и наши сународници у избеглиштву, и да уђемо у Европски парламент. И да одатле свима, па и онима који пишу "Убиј Србина" и "Србе на врбе" покажемо како изгледа кампања мањинске странке у Хрватској.

Овако лидер Срба у Хрватској и председник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац, за "Новости", коментарише уништавање билборда те мањинске партије у неколико хрватских градова, постављених у кампањи за Европски парламент. Постери су ишарани усташким симболима, а ту је и порука Србима да опет иду на тракторе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СРАМНА ПОРУКА У СПЛИТУ: Плакат Пуповчеве странке ишаран усташким симболима! (ФОТО)

* Како планирате да наставите кампању?

- Поставићемо нове билборде уместо оних који су уништени. Све што се дешава је документовано и биће део наше видео-кампање. То је наш нужан начин отпора према онима који шире усташтво, мржњу према Србима и страх међу нама.

* Поново је изостала реакција хрватских власти, као и приликом ранијих сличних атака на српску мањину.

- Сасвим је јасно да овакве ствари не могу решавати комунални редари, нити полиција, већ је то посао политичких и моралних ауторитета. Нажалост, то засад изостаје. Смисао наше кампање је да охрабримо Србе и покажемо како је у овим околностима бити Србин у јавној сфери у Хрватској. Можда и они који су до сада ћутали, почну да говоре.

* С обзиром на то да је Хрватска чланица ЕУ, имате ли могућност да се обратите некој европској институцији и да као мањина затражите заштиту или реакцију?

- Обраћали смо се комесару за питања културних права код случаја напада на ћирилично писмо, али нисмо добили адекватан одговор. Највише што можемо постићи јесте да добијемо место у Европском парламенту и онда ће неко тамо, на тим разним форумима, моћи да укаже на све наше врло озбиљне проблеме.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Срби одржали парастос, хрватске власти славиле "Бљесак"

ПРЕЦРТАЛИ ЋИРИЛИЦУ, А ДОДАЛИ УСТАШКЕ СИМБОЛЕ

У ЗАГРЕБУ и Сиску плакати са слоганом "Знате ли како је бити Србин у Хрватској?" исцепани су, а у Сплиту је освануо исписан претњама - "Србе на врбе", "Палите тракторе", "НДХ", усташким словом "У" са крстом и фашистичким поздравом "За дом спремни". Реч Србин, написана на ћирилици, потпуно је прецртана. Неколико зграда у строгом центру Сплита за првомајске празнике освануло је исписано порукама - "Србе на врбе", "СС", "Нож, колац, Јасеновац", "Србосјек сиче, четник виче".