Словеначка полиција је у последња три дана привела скоро 300 избеглица и миграната који су незаконито ушли у ту државу, а ухапшен је и један пар, обоје држављани Србије, јер су шесторицу Пакистанаца који су незаконито прешли границу с Хрватском намеравали да преведу према северу, преноси Хина.

Од петка до понедељка највише миграната из трећих држава, њих 96, откривено је на подручју деловања полицијске управе Ново Место, где је и ухапшен и притворен пар из Србије који је превозио групу миграната и том приликом им је одузет аутомобил словеначких регистарских ознака.

На подручју Копра је од петка до понедељка ујутро затечено 74 особа које су незаконито прешле границу, од чега их је 16 у Словенији затражило статус међународне застите.

Остали су у поступку враћања у Хрватску или су већ враћени.

Прочитајте још - Словенија укида улазак миграната преко Ригонца

На подручју деловања полицијске управе Љубљана, полиција је крајем прошле недеље привела 88 странаца који су илегално прешли границу, а у понедељак ујутро њих још 23.

Број миграната који покушавају преко Словеније даље у Европу ове је године у порасту, а нарочито расте последњих седмица, док је број незаконитих прелазака државне границе у прва три месеца ове године у односу на прошлу био већи за 150 одсто, показују подаци словеначке полиције.

Словеначки министар унутрашњих послова Боштјан Поклукар је крајем недеље о илегалним миграцијама и режиму прелаза на аустријско-словеначкој граници разговарао с аустријским колегом Хербертом Кицклом.

Како је тада саопштило Министарство унутрашњих послова, том му је приликом рекао да је одлука Аустрије о продужавању унутрашњих контрола у Шенгену према граници са Словенијом без стварног утемељења.

"Та мера је неоправдана и непропорционална, за њу нема никаквог стварног разлога, јер Словенија ситуацију на спољној граници Шенгена у целости држи под контролом", рекао је Поклукар.