Највећа приватна колекција издања "Горског вијенца" Петра II Петровића Његоша налази се у Пероју, истарском месташцету чији житељи чувајући вековну традицију, православну веру и обичаје, данас славе Ускрс.

У колекцији чији је власник Никола Шкоко налази се 126 издања "Горског вијенца", најстарије је из 1868. године, штампано у Задру, издато 21 годину након објављивања у Бечу првог издања тог чувеног Његошевог дела.

"То је уједно и прво издање на латиници. Занимљиво је то што на њему пише да га је са ћирилице на латинцу превео Стјепан Митров Љубиша, политичар и писац чије је напојзнатије дело ''Кањош Мацедоновић''", каже Шкоко за Тањуг.

Шкоко наводи да су у његовој колекцији и преводи на руски, енглески, немачки, италијански, шведски и шпански.

"''Горски вијенац'' преведен је на све европске језике, као и на кинески, јапански и есперанто. Италијански је први страни језик на који је превођен, и то у одломцима исте 1847. када је објављен у Бечу, док је први превод у целости био на немачком 1886. године", подсетио је Шкоко.

Додао је да се надао да ће доћи и до кинеског превода "Горског вијенца", и да га је нашао у једној антикварници у Београду.

"Уверен сам да је то највећа лична збирка ''Горског вијенца''", каже Шкоко и додаје да евентуално веће благо од његовог чува Матица српска.

Међу најдражим издањима му је, како додаје, оно на италијанском из 1939, јер је у њему написано "ла дивидина цоммедиа пер пополо Сербо", што, како додаје, асоцира и на назив Дантеове "Божанствене комедије".

Шкоко, чију збирку су новинари видели током Фестивала репортаже и репортера "Фра Ма Фу", одржаног на Брионима и у Фажани, поседује и примерак посебног јубиларног издања приређеног у "коферчицу", објављеног у тиражу од 499 примерака, поводом девет деценија од издања тог чувеног дела у Црној Гори, али и оно најмање мало веће од кутије шибица.

Шкоко је у Пероју задужен за локалну библиотеку "Његош" која има више од 7.500 наслова, од којих је велики део на ћирилици. Секретар је удружења перојских Црногораца "Перој 1657" које негује традицију, језик, писмо и веру краја из кога су дошли пре више од 360 година.