Удео неформалне запослености, односно непријављеног рада у региону, креће се од 18,1 одсто у Северној Македонији до 33 процента у Црној Гори, рекао је Нанд Шани, вођа тима Платформе за запошљавање и социјална питања (ЕСАП) Савета за регионалну сарадњу (РЦЦ).


Борба против ове широко распрострањене појаве била је главна тема радионица које је овај пројекат у протеклом периоду организовао широм западног Балкана, саопштио је РЦЦ.


Европска комисија (ЕК) и друге међународне и домаће агенције препознале су постојање неформалне економије и запослености као једну од највећих препрека економског просперитета у региону.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - РАД НА ЦРНО: За непуни месец откривено чак 57 фирми без иједног папира?


Платформа РЦ Ц за запошљавање и социјална питања је за сваку од економија западног Балкана припремила извештај који се бави анализом покретача непријављеног рада, институционалним оквиром и постојећим приступима одговарајућих политика, а који је употпуњен списком главних препорука за решавање питања непријављеног рада.


„Неформална запосленост на западном Балкану решава се само делимично, углавном кроз корективне и мере извршења. Оно што је региону потребно јесте свеобухватан приступ који обухвата све органе власти и у склопу којег се користе додатне мере као што су повећање користи и стимулација за прелазак у формалну заспосленост и смањивање неравнотеже између институционалног и друштвеног морала,“ рекао је Схани и додао да постоје бројни алати за прелазак са непријављеног на пријављени рад.

Како је навео, директним алатима се обезбеђује да је рационална економска одлука та да рад буде пријављен.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Kako se boriti protiv rada na crno?


"То се остварује или коришћењем мера за одвраћање којима се повећавају трошкови неусклађености (казна) или тако што се учини да пријављени рад буде кориснији и лакши (награда). Индиректни алати не користе казне и награде и уместо тога се баве формалним пропустима и грешкама институција како би се поправио друштвени уговор између власти и грађана и тако подстакла култура високог степена поверења и одговорности“, казао је Шани.


Радионице које се баве решавањем питања неформалне запослености одржане су у Тирани, Београду, Сарајеву, Подгорици и Приштини, и на крају у Скопљу, наводи се у саопштењу.


Платформа за запошљавање и социјална питања (ЕСАП) је пројекат вредан три милиона евра који финансира Европска унија, а заједно спроводе РЧ и Међународна организација рада у економијама западног Балкана.


Седиште пројектног тима је у Сарајеву.