МЛАДА ГЕНИЈАЛНА ПИЈАНИСТКИЊА: Софија сања светску сцену

Ива Д. Стојадиновић

28. 04. 2019. у 07:52

МЛАДА ГЕНИЈАЛНА ПИЈАНИСТКИЊА: Софија сања светску сцену

Фото Приватна архива Софија Мусић

Свестрана млада пијанисткиња из Подгорице носи титулу најмлађе међу најпаметнијима у Менси. Од своје 16. године је чланица Менсе. Вишеструко је награђивана за музику и спорт

МЛАДА Подгоричанка Софија Мусић носи титулу најмлађе чланице Менсе, будућа је пијанисткиња, вишеструко награђивана у области музике и спорта, у школи ниже саме петице, а у слободно време воли да се посвети књигама, учењу страних језика, математици и цртању. Вредно ради на томе да буде што бољи музичар и сања о томе да осети чари светске сцене.

Прочитајте још: РЕТКА И ГЕНИЈАЛНА: Најсексипилнија светска пијанисткиња стиже у Београд

Идеја да уради тест интелигенције дошла је од њеног оца и брата, који, као и Софија, спадају у један одсто натпросечно интелигентних особа. Тестирала се чим је стекла услов за то, односно напунила 16 година и тренутно носи титулу најмлађег члана те организације.

Прочитајте још: Гимназијалка Анастасија Гојковић на пријему код градоначелника

- Бити члан угледне организације, као што је Менса, и те како мотивише за даља усавршавања и напредовања. Тиме што на тесту интелигенције постигнете резултат који вас сврстава у један одсто популације и који је признат свугде у свету, мора бити врло јака мотивација, не само да напредујете у области којом се примарно бавите, него и да проширите своја интересовања. Сама свесност да ту припадате и да доказ за то имате "црно на бело", пружа велико самопоуздање - каже Софија.

МАТЕМАТИКА ОСИМ већ поменутих интересовања, Софијине две велике љубави су математика и цртање. - С обзиром на то да математику немам као предмет у музичкој школи, уз мајку која иначе предаје математику, помало пратим градиво гимназије. Волим много да читам књиге, посебно литературу из области психологије - истиче Софија.

Тренутно похађа Средњу уметничку школу за музику и балет "Васа Павић" у Подгорици и до сада је учествовала на више државних и међународних такмичења у дисциплинама соло клавир и клавирски дуо.

- У дисциплини клавирски дуо сам освојила специјалну награду, а у дисциплини соло клавир на државним такмичењима је било неколико првих и других награда. Од међународних такмичења, учествовала сам на такмичењима у Удинама, Бањалуци, Тивту, Скадру, али посебно бих издвојила прошлогодишње такмичење "Pro Piano Romania" у Букурешту, јер је то најпрестижније међународно такмичење на коме сам учествовала. Било је такмичара из Кине, Русије, Пољске, Молдавије, Америке, Румуније, Украјине, Шпаније, Португалије, Мексика, а освојила сам сребрну медаљу - каже Софија.

ПОДРШКА ЗА успехе које је већ остварила, највише је, каже заслужна њена породица која јој пружа подршку у свему. Прослављају свако такмичење, наступ и успех, па и када не прође баш најбоље, они су јој подршка. Свакако, наводи, ништа од тога не би било могуће ни без сјајних професора, а посебно издваја професорку клавира, Ирму Марковић.

Музика ће, већ је сигурна, бити њен главни позив, планира да упише академију и даље се усавршава и напредује, те да након тога преноси своје знање млађим генерацијама.

- Надам се да ћу добити прилику да студирам у иностранству, али то са собом носи и велику одговорност. Није лако живети сам у другој средини, далеко од породице, и то са тек 18 година. Још треба узети у обзир да је већини студената који настављају школовање у иностранству, то прво одвајање од породице на дуже време, али школовање у иностранству значи бољу одскочну даску и пружа већи спектар могућности за даљу евентуалну музичку каријеру. Ипак, у иностранству су много познатије музичке академије и конзерваторијуми - сматра она.

Када говори о плановима за будућност, Софија истиче да тежи ка томе да постане што бољи музичар и да, као и сви, сања о томе да искуси чари светске сцене. Како каже, како би се остварили снови, потребан је само марљив и упоран рад и вежбање.

Осим музици, Софија се посветила и спорту, те освајала награде и у теквондоу.

- У теквондоу сам више пута досад на државном првенству освојила златну медаљу. На међународном такмичењу "Подгорица опен" прошле године сам освојила сребро, као и на овогодишњем државном првенству. Активно тренирам пливање у пливачком клубу "Будућност", а рекреативно се у зимском периоду бавим и скијањем - казала је Софија.

Награду јој је ове године, кроз Фонд за таленте доделило и Министарство просвете кроз који је добила 1.000 евра као најталентованији ученик за остварене резултате на такмичењима и за успех у досадашњем школовању. Та награда јој, како каже, много значи и финансијски и морално, јер представља признање за целокупан рад и труд. Тиме јој је, тврди, потврђено да је на правом путу и подстиче је за даље усавршавање и учешће на разним семинарима и такмичењима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације