ЦГ: И вода по већој тарифи?

И. Д. Стојадиновић

23. 04. 2019. у 12:19

ЦГ: И вода по већој тарифи?

Фото lendgreen.com

У низу поскупљења, још један удар на буџет грађана Црне Горе, нове цене услуга Водовода. РАЕ ствара законске услове за измену ценовника. На расправи методологија

ИАКО поскупљење воде веће од 20 одсто, које је најављено крајем прошле године, није реализовано, јер за то нису постојали законски услови, оно би ипак ускоро могло додатно да оптерети грађане. То би био само још један у низу намета, осим горива, које возачи плаћају по рекордним ценама, и новог поскупљења струје од шест одсто, најављеног за 1. маја.

Наиме, прошле седмице, председник Одбора Регулаторне агенције за енергетику Бранисалв Прелевић казао је да су на јавну расправу стављени Нацрт методологије за утврђивање цена за обављање регулисаних комуналних делатности, Нацрт правила о лиценцама и Нацрт правила о минимуму квалитета и обиму послова за обављање регулисаних комуналних делатности.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: УХАПШЕН РОЖАЈАЦ: Кријумчарио 18 азиланата

- Један од принципа на којима се заснива методологија за утврђивање цена је да се одређује за подручје пружања услуге, и по принципу поврата оправданих трошкова које вршиоци имају у обављају регулисане комуналне делатности - појаснили су у РАЕ.

Према речима Прелевића, циљ Агенције је стварање система у којем ће водоводи бити самоодрживи и финансијски стабилни.

Уколико се усвоји нова методологија обрачуна цена, створиће се и услови за раније најављено поскупљење воде. А да су намети грађанима већ сада већи него што би требало, сматра председник Уније слободних синдиката Црне Горе Срђа Кековић. Он је упозорио да мора да се учини нешто како би се зауставило поскупљење струје и горива, чије су цене, како тврди, неприхватљиве, али и поводом стандарда грађана, који константно опада.

- На седници Социјалног савета биће разматране три кључне теме: минимална зарада, да Закон ПИО уђе у скупштинску процедуру, као и цена струје, односно тражимо да се каже јасно грађанима да ове године неће бити повећања. То је став нашег главног одбора. На листи ће се наћи и превисоке цене горива. Не може се повећавати цена струје у времену када плате стагнирају, када стално бележимо да нам куповна моћ опада. То је наш став - поручио је недавно Кековић.

Срђа Кековић / Фото банкар.ме, Радован Тошковић / Фото ин4с.нет

Како је додао, тренутна ситуација је неприхватљива, нижу се поскупљења, плате стагнирају, а уједно је износ минималне зараде у Црној Гори најмањи у региону.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Срушена кућа у којој се родио патријарх српски Варнава Росић

ИСТЕ ЗАРАДЕ

- Мислим да никоме у Црној Гори више није јасно на који начин грађани преживљавају. Сваки час стижу нова поскупљења, а зараде су исте. Нико да објасни зашто долази до повећања цена. Власт кроз поскупљења годинама пљачка народ и понаша се као да грађани постоје због ње, а не она због њих - казао је Радован Тошковић из Радничке партије. - ЦГ је на зачељу када је реч о индустрији, а цене струје обрачунавају више него када су се њом снабдевали гиганти, као што је КАП.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације