Са 125 евра живи 591 пензионер

М. Д.

22. 04. 2019. у 09:28

Са 125 евра живи 591 пензионер

Удружење пензионера Пљевља - Фото М. Дробњак

Корисници фонда ПИО у Пљевљима незадовољни својим месечним примањима. Од њих 6.630 више од пола добија пензију испод просечне у Црној Гори

ОД 6.000 пљеваљских пензионера 591 припадник треће доби прима минимални износ пензије од 125 евра. На седници Удружења пензионера Пљевља истакнуто је да је материјални положај пљеваских пензионера доста лош. Томе у прилог говори и податак да од укупно 6.630 пензионера, више од пола прима пензију која је испод просечне у Црној Гори.

Прочитајте још: Црна Гора: До пензије уз компромис

- У Пљевљима су пензије страховито мале код велике већине пензионера, тако да једва пеживљавају - казао је Вукадин Дамјановић, председник Удружења пензионера Пљевља. - Пензију од 125 до 179 евра добија 1.312 пљеваљских пензионера. Од 179 до 283 евра има 2.079 пензионера, а од 283 до 500 евра прима њих 1.928. Лимит пензију има 581 пензионер док шест Пљевљака добија пензију већу од лимита.

Према његовим речима, просечна пензија у Пљевљима је 278 евра.

На седници Удружења пензионера је истакнуто да радови на стамбеној згради за пензионере, иако је камен темељац постављен у септембру, још нису почели. У удружењу очекују да ће се проблем са Фондом за солидарну стамбену изградњу и заробљеним средствима у Атлас банци превазићи и да ће радови убрзо почети. Помоћ на том плану обећао је и председник општине Пљевља.

- Дошло је лепо време, али извођача на терену нема. Нама не преостаје ништа друго него да истовремено једним истим актом Општине и Удружења званично опоменемо црногорски Фонд за солидарну стамбену изградњу и да допис упутимо и Фонду пензијског осигурања да бисмо их подстакли да што пре уђу у посао и да започну да раде ту зграду - казао је Мирко Ђачић, председник Општине Пљевља.

ЗГРАДА ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ

СРЕДИНОМ септембра прошле године постављен је камен темељац за стамбену зграду у којој ће 20 станова, по повољној цени, припасти пензионерима. Радови на згради требало би да буду завршени за 210 дана, а још нису почели. Пензионери ће станове плаћати 375 евра по квадрату. Стотину пљеваљских пензионера нема решено стамбено питање, а из Фонда ПИО кажу да је Влада Црне Горе издвојила 300.000 евра за ову намену.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације