Угрожени потраживања и пензије: Увођење стечаја у компанији Вектра Монтенегро погубно и за све запослене у Вектра Боки

В. Вујновић

субота, 20. 04. 2019. у 14:02

Угрожени потраживања и пензије: Увођење стечаја у компанији Вектра Монтенегро погубно и за све запослене у Вектра Боки

Ђорђе Рајак Фото В. Вујновић

Осим "Вектра Боке" део стечајне масе било би и власништво "Вектра Монтенегро" у фирмама "Вектра Јакић", "Вектра Опел", "Вектра Девелопмент" и "Вектра Инвестментс"

УКОЛИКО у компанију "Вектра Монтенегро" буде уведен стечај некадашњи радници "Вектра Боке" могу остати без потраживања која су предвиђена Планом реорганизације. Или, у току стечаја отишла би сва имовина херцегновске компаније, јер је "Вектра Монтенегро" кредитну обавезу од 23,7 милиона евра пребацила на "Вектра Боку" као солидарног јемца.

Подсетићемо, Привредни суд Црне Горе покренуо је недавно предстечајни поступак против компаније "Вектра Монтенегро", на захтев швајцарске финансијске институције "НЛБ Интерфинанц" из Цириха која потражује око 60 милиона евра. Осим "Вектра Боке" део стечајне масе било би и власништво "Вектра Монтенегро" у фирмама "Вектра Јакић", "Вектра Опел", "Вектра Девелопмент" и "Вектра Инвестментс". У оваквој ситуацији радници "Вектра Боке" су председницима херцегновске Општине Стевану Катићу и Скупштине општине Милошу Биговићу упутили захтев за сазивање хитне ванредне седнице скупштине. На њој би требало да разматрају ту информацију, али и одлуку стечајног судије Блажа Јованића да доприносе радника уврсти у трећи исплатни ред, као и сва трговачка потраживања са роком уплате до 2022. године уместо у други исплатни ред. Уз све ово више од стотину радника "Вектра Боке" не може да оствари право на пензију.

Прочитајте још - "Вектри" споран дуг

Председник НВО "Бивши радници Вектра Боке", Ђорђе Рајак, тврди да су радници доведени у заблуду.

- Ако дође до увођења стечаја у компанију "Вектра Монтенегро" радници ће остати без својих потраживања, а уколико имовина "Вектра Боке" буде заложена за те кредите радници ће остати и без пензија. Упутили смо захтев локалној самоуправи да покушамо заједно да решимо настале проблеме, јер и Општина Херцег Нови има потраживања које не може да наплати - објашњава Рајак.

Потраживања радника из трећег исплатног реда су око 3,5 милиона евра, од чега су доприноси и порези 2,2 милиона.

НЕНАПЛАТИВО

АКО је цела имовина "Вектра Боке" заложена за кредит "Вектре Монтенегро" и ако се на тендеру продаје у бесцење за 12 милиона евра, сва наша потраживања ће бити ненаплатива - страхују радници и Рајак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације