У ВЕНЕЦУЕЛИ је ухапшен Марко Божовић из Подгорице, кога је тамошња полиција осумњичила за кријумчарење 807 килограма кокаина изузетне чистоће. Овај Црногорац користио је документа Јужноафричке Републике (ЈАР), па се сумња да је повезан са тамошњим криминалним клановима, који су му и набавили путну исправу. Вредност заплењене дроге, изузетне чистоће, процењена је на двадесетак милиона долара.

Хапшење Подгоричанина потврђено је и црногорској полицији, преко националног бироа Интерпола. Интересантно је, међутим, да је Божовић готово непознат црногорској, али и српској полицији. Никада није био осуђиван нити овде хапшен. Ипак, неке информације говоре да је повезан са српско -црногорским криминалним групама у ЈАР, чији је главни бизнис шверц кокаина из Јужне Америке у Западну Европу.Прочитајте још:На јахти у Португалији заплењено 840 килограма кокаина

Венецуелански медији наводе да се хапшење Божовића и заплена 807 килограма наркотика на неки начин повезују са акцијом из септембра прошле године, када је на једној јахти у Португалији откривено 840 килограма овог наркотика. Тада је ухапшено четворо људи, од којих је двоје било из Црне Горе. У протеклих годину дана у водама Атлантика заплењено је више од 10 тона кокаина, а готово је свака пошиљка била тешка у просеку око 800 килограма.

Према информацијама америчке ДЕА (Агенција за борбу против наркотика) кријумчарење кокаина из Јужне Америке, које су преузеле црногорске и српске криминалне групе, махом иде преко карипских острва. Ту се обавља претовар, а даља рута иде у неколико праваца. Главни посао се, према последњим обавештајним подацима, обавља из Јужноафричке Републике, где сваки клан ма своју испоставу.Прочитајте још:На обали Црног мора пронађена још једна торба кокаина


У Јоханесбургу и осталим градовима се уговара посао, ангажују људи, али и наручује и плаћа дрога. Српске и црногорске криминалне екипе у овом "бизнису" тесно сарађују са домаћим клановима, али и онима из Чешке и других европских држава. Колико је посао са дрогом важан сведоче и бројне бруталне ликвидације на тлу ЈАР.

Само у последњих неколико година убијено је десетак људи са балканских простора, међу којима је највише Срба и Црногораца. Већина њих је имала јужноафричко држављанство и последњих година живели су на релацији ЈАР - Јужна Америка - Европа.

Сада се испитује којој је тачно групи припадао Божовић у ЈАР, како би полиција повезала последње заплене, али и ликвидације које су их пратиле.


ЛУКА БАР

ЦРНОГОРСКИ криминалци покушавају да кокаин до Западне Европе прошверцују и преко својих лука. Тако је недавно, у луци Бар заплењено око 75 килограма кокаина у контејнерима у којем су биле банане, али и црни лук. Полиција још истражује ко је био власник скупоценог белог праха.