ПЛАТЕ У ЦРНОЈ ГОРИ: Синдикат би минималац 250 евра

Б. Р.

17. 04. 2019. у 16:28

ПЛАТЕ У ЦРНОЈ ГОРИ: Синдикат би минималац 250 евра

Социјални савет заседа 24. априла Фото Влада ЦГ

Следеће недеље Социјални савет расправља о најнижој заради, струји, закону о ПИО. Неопходно повећање најмање плате на половину просечног личног дохотка

РАСТУ цене горива, а од 1. маја ће, према садашњим најавама, и електрична енергија бити скупља. Минималац и даље 193 евра, на истом нивоу од 2013. У понуди је тренутно владин предлог о увећању минималне зараде за 15 одсто или на 222 евра и смањење доприноса на плате два процента. И то је саопштено недавно из извршне власти, а најновије је да би се до краја године могло ићи са још једним увећањем, али након детаљне анализе о утицају на финансије. Синдикати захтевају годинама повећање на 250 евра, а из Уније послодаваца условно су подржали смањење оптерећења на зараде два одсто. Све би могло бити извесније након седнице Социјалног савета која је заказана за 24. април.

У Унији слободних синдиката оцењују да је за побољшање социјалног статуса радника неопходно повећање минималца на половину просечне зараде.

Проичтајте још - Црна Гора: Повећање минималца чека владу

- Износ од 222 до 250 евра вероватно садржи неки простор за компромис. Кључно је, међутим, да увећање минималне зараде и смањење оптерећења на зараде на захтев послодаваца да иде у пакету - поручили су из Уније.

У Савезу синдиката понављају вишегодишњи захтев да се минимална зарада увећа на 250 евра, али су спремни на компромис и преговоре уколико ће се истовремено преговарати о оба захтева и послодаваца и синдиката.

- Радничке асоцијације инсистирају на расту животног стандарда, а са минималном зарадом од 250 евра најугроженија циљна група би била делимично заштићена. Према садашњој понуди за потрошачку корпу потребна су три минималца - став је Савеза синдиката.

Из Уније послодаваца саопштили су да прихватају владин предлог о повећању минималне зараде и смањењу оптерећења на зараде два одсто, али упозоравају да су привредници у Црној Гори најопорезованији у региону.

Прочитајте још - ЦГ: Плата ниска - доприноси високи

- На сваки евро који послодавац исплати запосленом 68 центи иде држави. Дакле, на 193 евра минималне зараде послодавац даје држави 128 евра - прорачунали су у Унији послодаваца.

ЗАКОН О ПИО

ОСИМ о минималцу, на седници Социјалног савета, представници владе, синдиката и послодаваца, разговараће и о изменама Закона о пензијско-инвалидском осигурању, те повећању цене електричне енергије.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације