ГРАЂАНИ Плава, окупљени у Удружењу "Сачувајмо Комарачу и све реке у Црној Гори", после низа бурних збивања, протеста, интервенција полиције и немилих сцена, као што су и најавили, пред судом су извојевали победу над фирмом "Нормал компани" из Подгорице и спречили је у градњи мале хидроелектране Метех.

Поступајући по жалби Мирсада Гутића, Зуфера Срдановића и Сафета Кандића, Управни суд Црне Горе је поништио решење Министарства одрживог развоја и туризма о издавању грађевинске дозволе компанији подгоричког бизнисмена Жарка Бурића, власника хотела "Хилтон", блиског црногорском председнику. Дозвола се односила на градњу мале хидроелектране на Комарачи, где је механизација Бурића у јесен прошле године заустављена приликом покушаја да почне са градњом.

- Поседујем грађевинску дозволу и нећу одустати од изградње електране - казао је Бурић окупљеним грађанима.

Грађани тврде да је грађевинска дозвола незаконито издата.

- У току је судски поступак. Док се не оконча, овде нико нема право да гради - одговорили су грађани, после чега је стигла патрола полиције, али и комунална полиција из Плава, које су сачиниле записник о целом догађају.

Прочитајте још - Горштаци бране реке од тајкуна

Овлашћени представник удружења за заштиту Комараче мр Рамо Гутић додао је да су Бурићу рекли да уколико суд одлучи да може да гради електрану, они ће му доћи на мобу.

- Решење издато Бурићу је поништено, јер је Управни суд утврдио да је ресор којим руководи министар Павле Радуловић приликом доношења решења повредио Закон о општем управном поступку - објаснио је Гутић. - Кад је издавана дозвола није узета у обзир чињеница да за део земљишта, где би се градила хидроелектрана, правоснажно није окончан поступак експропријације!

Незадовољни грађани одбранили реку Фото Сјевер ЦГ

Из фирме "Нормал компани" су поручили да ће поштовати одлуке надлежних служби и да ће сачекати нову одлуку Министарства туризма, које је дужно да је донесе у року од 30 дана.

- Одлука Министарства мора да буде у складу са одлуком Управног суда. Завршили смо са тим предметом и градње на Комарачи неће бити - одлучно поручује председник Удружења за спас Комараче Рамо Гутић.

ПОГУБНЕ ПОСЛЕДИЦЕ

ПРЕМА Гутићеви речима, на Комарачи су до сада изграђене две мале електране и последице су погубне.

- Вода је стрпана у цев, имања људи су упропашћена. Хтели су да ударе на срце Комараче, на део на коме из ње настају многобројни извори. Овде у четири села - Прњавору, Скићу, Кориту и Комарачи, живи око 2.000 људи. Већини њих су пољопривреда и сточарство једини извор прихода. Је ли требало неко сада да им узме живот отимајући им воду, која за њих значи све. Предочили смо то и раније Бурићу, а сада је и суд казао своје - каже Гутић.