Судбина луксузног "мерцедеса" за чију набавку је осуђен и бивши македонски премијер и политички азилант Никола Груевски, као и бивша министарка унутрашни послова Гордана Јанкуловска, ће бити позната након председничких избора, преноси А1он из владиних извора.

"Након председничких избора ћемо наћи решење. Док су у току председнички избори процес је у мировању“, кажу из Владе.

Служба за опште и заједничке послове је преузела блиндирани "мерцедес" из Министарства унутрашњих послова, након чега је био стављен на лицитацију, али је поступак био заустављен због судског процеса Специјалног тужилаштва под кодним именом „Тенк“.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Vozilo zbog kojeg je Gruevski osuđen i dalje u službi vlade Makedonije

У овом процесу који се бавио процедуром набавке "мерцедеса" осуђени су бивши македонски премијер Никола Груевски, бивша министарка македонског МУП Гордана Јанкуловска и бивши државни секретар у МУП Гјоко Поповски.

И након окончања овог судског поступка спорни "мерцедес" није на продају. Македонска влада по други пут одлаже продају овог "мерцедеса". Прво, разлог томе је био судског поступак, док, сада, како наводе, то су председнички избори.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Apelacioni sud u Skoplju oslobodio Zaeva u slučaju "Potkup"

Биро за судска вештачења проценио је вредност возила на 234 хиљаде евра због амортизације и пређене километраже. "Мерцедес" је прошле године по пети пут сервисиран за суму од 27.000 евра и затворен у гаражу.

Република Северна Македонија је до сада платила пет сервиса за овај аутомобил у вредности од 120. 000 евра. Иначе, "мерцедес" је купљен за 580.000 евра. Лидер владајућег Социјалдемократског савеза пре него што је постао премијер Зоран Заев обећао је грађанима да ће од продаје "мерцедеса" купити возила за хитну помоћ.

У судском поступку који се водио за набавку овог "мерцедеса" бивши премијер Груевски се бранио тиме да је набавка реализована у складу са правилима за набавку таквих возила за потребе владе, док је Специјално тужилаштво теретило Груевског за противзаконити утицај у поступку набавке. Груевски је у овом случају осуђен правоснажно на две године затвора.