Ускоро одлука о почетку градње НАТО базе у Слатини

М. С.

16. 04. 2019. у 06:00

СО Андријевица ускоро ће донети одлуку о почетку градње прве касарне Алијансе у Црној Гори. Парцелу за војни објекат, вредан 15 милиона, уступиће Влада без икакве накнаде

Ускоро одлука о почетку градње НАТО базе у Слатини

Парцела где ће се градити база,фото М.С.

У АНДРИЈЕВИЦИ ће, нема никакве сумње, ускоро почети градња прве НАТО базе у Црној Гори! Наиме, ускоро ће се пред одборницима Скупштине општине наћи одлука о уступању на располагање непокретности Влади Црне Горе, без накнаде за изградњу, нове касарне Војске Црне Горе у општини Андријевица.

У предлогу Одлуке наводи се да је реч о парцели у катастарској општини Слатина. Овоме је претходио закључак Владе Црне Горе којим је усвојена информација о градњи нове касарне у општини Андријевица, односно дата сагласност да се покрене поступак којим ће се локација од преко четири хектара у делу приградског насеља Прљаније определити као простор посебне намене за потребе одбране. Из локалне управе истичу да се ради о парцелама које се углавном налазе у приватном власништву, које је недавно обишао министар одбране Предараг Бошковић са начелником Генералштава Војске Црне Горе Драгутином Дакићем.

- Нова касарна Војске Црне Горе биће изграђена у градском насељу Прљаније - саопштио је министар Бошковић, по коме ће то унапредити живот на овом подручју. - Врховни савет одбране донео је одлуку да се у Андријевици формира организациона јединица Војске Црне Горе. Ради се о елитној пешадијској јединици која мора да задовољи прописане НАТО стандарде.

Прецизирано је да се јединица мора формирати до 2020. године. Пре тога ће се започети изградња неопходног објекта али и свих других пратећих садржаја. Ти радови би требало да почну наредних месеци. Са власницима парцела је већ постигнут договор да се одабрано земљиште, уз одређену надокнаду, уступи за изградњу касарне.

- Формирање елитне војне јединице у Андријевици вишеструко је корисно и представља замајац за економско оснаживање читавог краја - каже председник Општине Андријевица Срђан Машовић, који сматра да ће бенефите од реализације овог пројекта осетити сви, како са безбедносног аспекта, тако и у области унапређења система заштите и помоћи услед елементарних непогода и ванредних ситуација.

Делегација на парцели где ће се градити база

Међутим, у Андријевици не гледају сви благонаклоно као локални челници на долазак НАТО у овај слободарски крај, где је ова алијанса током агресије 1999. године, у двадесетак километара удаљеној Мурини убила шест људи, од чега троје деце.

- Пројекат изградње касарне у Андријевици тежак је више од 15 милиона евра! Понуђени НАТО стандарди захтевају да се по војнику мора одредити простор од 150 метара квадратних. То су мегаломански пројекти које финансирају осиромашени грађани. Да су којим случајем те паре усмерене за изградњу производних погона могло би да се отвори и до 1.000 одрживих радних места у привреди. Овако ћемо имати касарну која је само одскочна даска да се на простору Васојевића граде НАТО базе које никоме не могу служити на част - сматра одборник ДФ у СО Андријевица Веско Ракетић.

Председник Машовић, међутим, то негира тврдњом да ће пројекат базе знатно променити економску слику Андријевице.

- Стационирање јединице од 150 војника повлачи за собом многе друге корисне ствари - сматра он, док код Андријевичана долазак НАТО војника већ изазива зебњу, па макар се они звали и домаћим именима.

ИМЕ ПО ВОЈВОДИ

НОВА НАТО база, сходно одлуци Владе Црне Горе, носиће име знаменитог јунака војводе Миљана Вукова Вешовића. Чувени војвода је ослобађао Васојевиће од Турака и сам урадио доста на припајању Васојевића подловћенској Црној Гори.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Alfred J. Quack

16.04.2019. 08:53

to je ta sloboda. samo ti daj bazu natou a nato ce velikodusno dozvoliti da se baza za lokalnu upotrebu zove po random lokalnom borcu za slobodu. lmao

Срђан

16.04.2019. 09:02

Oni u svojim bazama imaju benzinske pumpe, trgovine, bukvalno sve tako da i ne moraju ici izvan baze u nabavku.

Čika Velja

16.04.2019. 09:57

Cestitam Crnogorci...sad ce kceri da vam radjaju male natovce pod uticajem droge iz njihovih baza!!!

Goran

16.04.2019. 10:08

Neka ima 3 avio piste i 4 heliodroma dosta objekata i podzemnih hodnika jer za par godina će nam trebati pa samo napred gradite...

Kazo

16.04.2019. 10:54

A nekada se dičili čojstvom , a sada sluge postali , a tek kada vam odu sinovi u Avganistan , Siriju , Venecuelu ...

alex miles

17.04.2019. 05:55

Petnajest miliona CEGA, mozda pasulja. Ma daj, ludi ste ko noga ! Sramota !