ШПИЈУНСКА АФЕРА: Наводно деловање хрватске обавештајне службе у Словенији

Танјуг

уторак, 09. 04. 2019. у 12:45

ШПИЈУНСКА АФЕРА: Наводно деловање хрватске обавештајне службе у Словенији

Марјан Шарец ,Фото Танјуг/Ап

Словеначки премијер Марјан Шарец сазвао је за уторак поподне хитну седницу словеначког савета за националну безбедност због наводног деловања хрватске СОА у Словенији

Словеначки премијер Марјан Шарец сазвао је за уторак поподне хитну седницу словеначког савета за националну безбедност због наводног деловања хрватске СОА у Словенији.


Хрватски амбасадор је тим поводом позван на разговор у словеначко министарство иностраних послова, а словеначка амбасадорка повучена на косултације у Љубљану, објавила је агенција СТА.


Након што је премијер Шарец раније изјавио да га забрињава хрватско понашање јер је наводно хрватска обавештајна служба СОА прислушкивала бившег словеначког арбитра у арбитражном поступку о граници Јернеја Секолеца и словеначку функцинерку Симону Дреник како би дискредитовала арбитражни процес, прича је у понедељак додатно ескалирала тврдњом ПОП-ТВ да је посредник хрватске владе Иван Тољ покушао да заустави емитовање репортаже о прислушкивању.


Због тога је странка Социјалних демократа (СД), једна од чланица владајуће коалиције, затражила хитну седницу словеначког савета за националну безбедност, што је Шарец уважио, пренела је Хина.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НОВИ СКАНДАЛ: Хрватска обавештајна служба прислушкивала званичнике Словеније?


Претходно је објављено да је у вези са "шпијунском афером" на разговор у словеначко министарство спољних послова позван хрватски амбасадор у Словенији Борис Гргић, а на консултације у Љубљану повучена словеначка амбасадорка у Загребу Смиљана Кнез.


У кабинету Марјана Шареца кажу да је премијер "забринут због покушаја утицаја хрватских представника на извештавање телевизије ПОП-ТВ о деловању хрватске обавештајне службе", те да је реч о "озбиљним наводима" који захтевају "одговарајућа појашњења". Такви су притисци на медије "недопустиви и у супротности с темељним начелима демократије", наводе у Шарчевом кабинету.


Споменута је телевизијска станица је у понеђељак објавила снимак којим, како тврди, доказује да је Иван Тољ, представник Стирије за Хрватску, покушао да спречи објављивање њихове приче о уплетености хрватских обавештајаца у тајно снимање словеначких функционера и судија у циљу компромитације арбитражног поступка и касније пресуде коју Хрватска не жели да призна.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

mama

09.04.2019. 21:07

Demokratija je najotrcanija rec danasnjice a i znacenje joj je izvitopereno kao i ovi evropski susedi.