ПАПА ИСТРАЖУЈЕ КАПТОЛ: Да ли је загребачки надбискуп знао за злоупотребе?

Ј. Керблер

04. 04. 2019. у 09:54

ПАПА ИСТРАЖУЈЕ КАПТОЛ: Да ли је загребачки надбискуп знао за злоупотребе?

фото Танјуг Јосип Бозанић

Ватикан послао емисара у Загреб да испита "црквени новац". Под лупом је и деловање кардинала Јосипа Бозанића

ЗАГРЕБ ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"

ДОЛАЗАК пољског надбискупа Јозефа Михалика у Загреб, по налогу папе Фрање, покренуо је велику ватиканску истрагу о томе како је прошлих година трошен црквени новац. Основно питање јесте да ли је загребачки надбискуп Јосип Бозанић знао како се догодило да послови који је Цркви требало да донесу зараду заврше као "сумњиве радње", са много злоупотреба.

Прочитајте још:Папа послао инспекцију на Каптол

Ватикан је инспекцију последњи пут послао у Хрватску пре више од седамдесет година, а сада ће три дана пољски надбискуп истраживати све околности трошења црквеног новца и извештај ће предати самом папи.

Михалик се састао и са кардиналом Бозанићем, али и са другим свештеницима тражећи одговоре на многа питања која интересују Ватикан. Пре свега како су пребендари, посебан ред који је водио и финансије Каптола, улагали црквени новац, пре свега у изградњу једног тржног центра у Загребу. Установљено су многе незаконите радње, па су тако пребендари допуштали да се поједини пословни људи уписују као власници црквене имовине како би добили кредите од банака.

Прочитајте још: Туђман и Каптол сакрили истину о Степинцу

У међувремену је покренута велика истрага која је резултирала сменом свих пребендара, али епилог никада није изашао ван зидина Каптола. Црквени врх је тражио одговоре, али понајвише онај на питање да ли је кардинал Бозанић све знао или су пребендари водили посао на своју руку. У писменим извештајима за Ватикан сви одреда су бранили Бозанића, осим једнога, који је отворено написао да је кардинал био у све упућен. То је и довело до папине одлуке да пошаље инспекцију, а од извештаја надбикуспа Михалика зависи и будућност загребачког надбискупа.

Већ дуже време се говори да би Бозанић требало да одступи с дужности. Уз чињеницу да су неки хрватски бискупи отворено толерисали десни екстремизам, а Бозанић све то толерисао, ту је и све већи јаз око Алојзија Степинца. Наиме, хрватски бискупи траже од папе да га што пре прогласи за свеца, док Ватикан оклева и папа још не доноси одлуку.

Ако инспекција закључи да је и кардинал Бозанић знао за мутне радње са црквеним новцем и имовином, он ће сигурно бити склоњен с места загребачког надбискупа, а навелико се помиње бискуп Дражен Кутлеша као могући нови надбискуп. Кутлеша слови за веома одмереног свештеника, по мери садашњег папе, који је већ послао неколико сигнала да би до такве смене могло да дође.

ЗЛОЧИНАЦ "НАШАО" БОГА

БУРНЕ реакције изазвао је позив свештеника Дамира Стојића да позове ратног злочинца Дарија Кордића да држи студентима предавање. "Нашао сам Бога у Хагу", рекао је Кордић, који је осуђен за учествовање у убиствима у Ахмићима.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације