ЦРНА Гора све је интересантнија бизнисменима из Турске чему у прилог говори статистика. Лане је регистровано 1.545 предузећа чији су власници турски држављани, а само пре три године било их је једва седамдесетак.

Све је више држављана Турске који хоће да имају "црногорску адресу". Омиљени локалитети за улагање у некретнине, куповину, или закупе пословних простора су стара градска језгра Будве, Котора и веома им је интересантан Тиват, док међу инвеститорима из Турске има немали број који нису ни чули за Бар и Улцињ пре доласка у Црну Гору.

Прочитајте још - Црна Гора - азил за богате

- То је тренд који се бележи кроз промет некретнина, покретање бизниса и отварање нових предузећа чији су оснивачи и власници странци. Ово потврђује Сенад Петовић, Баранин који је три деценије живео у Турској, а у родни град се вратио због посла и емоција према завичају.

Велика предност Петовића је знање турског језика што му омогућава лакшу и бржу комуникацију са инвеститорима из Турске који долазе у Црну Гору. Иако је на повратку са супругом Нермином створио дом у Бару, бизнис је последњих година ипак "преселио" у Будву.

- То је и логична одлука зато што су Турци чули за Будву, Боку которску. Ко год дође из Турске тражи овај део Црне Горе, Бар заобилазе и то је велики проблем. Нису ни чули, а истини за вољу Бар и Улцињ су јако слабо промовисани у Турској. Мислим да би промоција потенцијала Бара требало да буде много већа у Турској - каже Петовић, наводећи да је засада и језик велика баријера. Већина Турака говори енглески, али ипак не баш сви.

Турци су одлични трговци, посвећени занатима, добри угоститељи и управо су ове делатности уз туризам послови које они започињу у Црној Гори.

Сенад Петовић

Прочитајте још - Црна Гора: Влада закључала касу

- Кад су поморске компаније одлучиле да њихови крузери заобилазе познату турску дестинацију Кушадаси и путничке бродове преусмерили у Котор, то је био и повод да се многи трговци, кожари и златари преселе из Турске и отворе своја предузећа у старом бокешком граду. То је подразумевало и решавање њиховог стамбеног питања, куповину, како Турци кажу, "летње куће", или стана. Највеће интересовање имају за станове око 50 до 60 квадрата. Оно што Турке разликује рецимо од Руса јесте чињеница да ће у широком луку заобићи куповину некретнине која је нелегална. Колико год новца да имају, образложиће да нису богати да купе "проблем" - каже Петовић, додајући да међу нашим становништвом влада заблуда да су они народ који не поштује закон. - Што не значи да се неће ценкати при куповини.

НЕДОСТАЈУ ВИСОКОКВАЛИТЕТНИ ХОТЕЛИ

ТУРСКА има више од 80 милиона становника. Осим због посла, они у Црну Гору све више долазе и туристички. Тако се повећава и број туристичких агенција које отварају Турци у Црној Гори. Наш саговорник наводи да оно што овде недостаје, кад је у питању понуда, то су висококатегорисани хотели.