РОДИТЕЉСКИ ДОМ ПОРУШЕН ТОКОМ ОЛУЈЕ: Комшије почеле обнову куће

Р. ШЕГРТ

среда, 03. 04. 2019. у 09:15

РОДИТЕЉСКИ ДОМ ПОРУШЕН ТОКОМ ОЛУЈЕ: Комшије почеле обнову куће

Блокове за обнову куће браће Калаба донирала циглана "Брик" Фото Р. Ш.

Долазе боља времена за браћу Калабе из села Бастас код Босанског Грахова. Родитељски дом који је порушен током "Олује" нису успели сами да среде

ПОВРАТНИЦИ у српско село Бастаси код Босанског Грахова у Федерацији БиХ, браћа Милован и Жарко Калаба, овог лета, после двадесет година, коначно би требало да добију свој кров над главом. Они су до сада живели без струје и воде, јер родитељску кућу која је порушена током "Олује" нису успели да обнове.

Помоћ нису добили ни од локалне власти, нити од било које друге државне институције у Кантону 10 и Федерацији БиХ, па су њихове комшије одлучиле да им створе бар минималне услове за живот. Најпре им је Ненад Ковљенић из суседне Нуглашице обезбедио храну и новац како би могли да презиме у кући својих рођака, а онда је почела велика акција сакупљања новца за обнову куће. Акцију су преузели браћа Зоран и Горан Рудић, такође из Нуглашице, и свим срцем се потрудили да на разним странама сакупе помоћ. И успели су, па су овог пролећа почели радови на обнови куће за Жарка и Милована Калабу.

Прочитајте још - 21 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА СРБА: Данас у Србији обележавање "Олује"

- Сакупили смо око 4.000 марака и купили потребан грађевински материјал како би излили прву плочу на њиховој недовршеној кући, чија је градња почела пре "Олује". Пилана "Јами" из Дрвара поклонила је део потребне грађе, а циглана "Брик" из Босанског Грахова 480 блокова за зидање. Купљено је још 1.280 блокова, тако да припремамо постављање прве бетонске плоче - извештавају Зоран и Горан Рудић, који улажу и свој рад на обнови куће Калаба.

Акцију су подржали Басташани са свих страна: из Аустрије, Швајцарске, Београда, Новог Сада, Аранђеловца, Мајданпека, Пожаревца и посебно Кикинде, где их је највише. За тежак положај Калаба сазнали су бројни људи пореклом из Доњег ливањског поља, где су и Бастаси.

НЕВОЉА

МИЛОВАН и Жарко Калаба после "Олује" изгубили су родитеље и старијег брата. До сада су им највише помагали блиски рођаци.

ЗАДОВОЉНИ ОДЗИВОМ

- ЗАДОВОЉНИ смо одзивом. Новчане прилоге уплатили су и они који су само пореклом из Бастаса, а тамо никада нису живели. Прилоге су дали и они који не познају браћу Калабе и никада нису ни били у Бастасима, али су из Доњег ливањског поља, као што су Иветићи из Казанаца, али и наши рођаци Рудићи из Мркоњић Града који су сакупили око 1.000 марака. Акција се наставља и свака помоћ и даље је добродошла - поручују Рудићи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)