ПОВРАТНИЦИ у српско село Бастаси код Босанског Грахова у Федерацији БиХ, браћа Милован и Жарко Калаба, овог лета, после двадесет година, коначно би требало да добију свој кров над главом. Они су до сада живели без струје и воде, јер родитељску кућу која је порушена током "Олује" нису успели да обнове.

Помоћ нису добили ни од локалне власти, нити од било које друге државне институције у Кантону 10 и Федерацији БиХ, па су њихове комшије одлучиле да им створе бар минималне услове за живот. Најпре им је Ненад Ковљенић из суседне Нуглашице обезбедио храну и новац како би могли да презиме у кући својих рођака, а онда је почела велика акција сакупљања новца за обнову куће. Акцију су преузели браћа Зоран и Горан Рудић, такође из Нуглашице, и свим срцем се потрудили да на разним странама сакупе помоћ. И успели су, па су овог пролећа почели радови на обнови куће за Жарка и Милована Калабу.

Прочитајте још - 21 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА СРБА: Данас у Србији обележавање "Олује"

- Сакупили смо око 4.000 марака и купили потребан грађевински материјал како би излили прву плочу на њиховој недовршеној кући, чија је градња почела пре "Олује". Пилана "Јами" из Дрвара поклонила је део потребне грађе, а циглана "Брик" из Босанског Грахова 480 блокова за зидање. Купљено је још 1.280 блокова, тако да припремамо постављање прве бетонске плоче - извештавају Зоран и Горан Рудић, који улажу и свој рад на обнови куће Калаба.

Акцију су подржали Басташани са свих страна: из Аустрије, Швајцарске, Београда, Новог Сада, Аранђеловца, Мајданпека, Пожаревца и посебно Кикинде, где их је највише. За тежак положај Калаба сазнали су бројни људи пореклом из Доњег ливањског поља, где су и Бастаси.

НЕВОЉА

МИЛОВАН и Жарко Калаба после "Олује" изгубили су родитеље и старијег брата. До сада су им највише помагали блиски рођаци.

ЗАДОВОЉНИ ОДЗИВОМ

- ЗАДОВОЉНИ смо одзивом. Новчане прилоге уплатили су и они који су само пореклом из Бастаса, а тамо никада нису живели. Прилоге су дали и они који не познају браћу Калабе и никада нису ни били у Бастасима, али су из Доњег ливањског поља, као што су Иветићи из Казанаца, али и наши рођаци Рудићи из Мркоњић Града који су сакупили око 1.000 марака. Акција се наставља и свака помоћ и даље је добродошла - поручују Рудићи.