ДРОБЊАЦИ НЕ ДАЈУ СВЕТИЊУ: Расколник Дедеић би да им отме цркву

В. Кадић

01. 04. 2019. у 07:28

ДРОБЊАЦИ НЕ ДАЈУ СВЕТИЊУ: Расколник Дедеић би да им отме цркву

Мештани села Дубровско

Најава Дедеићевих присталица да ће отети Цркву Св. Георгија окупила вернике у Дубровску. Православни храм је власништво Епархије будимљанско-никшићке СПЦ

МИРНО је било у недељу у дробњачком селу Дубровско, испред Цркве Светог Георгија код које су се сабрали бројни житељи овог лепог краја, али и њихови братственици и пријатељи из других делова Црне Горе. Бригу је подигла најава групице њихових рођака и племеника окуљених око расколника Мираша Дедеића, да ће "отети" своју, сеоску цркву чији преци су је обновили далеке 1873. године на темељима старог храма. Под њеним сводовима обављала су се некада венчања и крштења, а "даће Бог да тако буде и у временима која долазе".

Прочитајте још: ВАРТОЛОМЕЈ ПРОТИВ МИРАША: Дедеић разоружан о наводној “аутокефалности ЦПЦ”

У недељу је игуман манастира Бијела Исаија Крговић служио свету литургију, након које су верници примили свету тајну причешћа. Протојереј Велимир Јововић се потом обратио окупљенима и казао да се народ сабрао да искаже љубав према својој најсветијој вери и Цркви православној.

- На другом крају села подалеко од ове светиње, налази се политичко ускогрудо окупљање оних који су у супротности са самим собом. Благословени скуп у Цркви Светог Георгија у Дубровску, обећава и наговештава обнову ове светиње - казао је Јововић.

Недавно је неколико Божовића поручило да ће да "отму" сеоску цркву, која по њиховом мишљењу не припада Српској православној цркви, већ селу и канонски непризнатој ЦПЦ, најављујући чак и тужбу! То је изазвало бес овог поноситог краја, па и оних Божовића који следе традицију својих предака да свећу пале под иконом духовног заштитника Светог Ђорђа.

Прочитајте још: СКАНДАЛ НА ПРЕВЛАЦИ: Багерима хоће да поруше Крстионицу

- Храм је за све отворен, али не за лажно Мирашево свештенство - поручио је владика Јоаникије.

ЗАШТИТА ИЗ Црквеног одбора поручују да ће се све законске мере заштите храма и свештеника бити предузете у циљу очувања мира међу људима и права на испољавање верских потреба.

Црквени одбор је још раније подсетио да је храм власништво Епархије будимљанско-никшићке СПЦ.

- Вековима уназад се на нашој дурмиторској страни сложно служило Богу. Часна прошлост дробњачког племена почива на теократским темељима. Црква Божја и наш храм отворени су за све добронамерне људе који делују у складу са правилима пристојног понашања, богослужбеног поретка и канонима мајке Цркве - наводи се између осталог у саопштењу Црквеног одбора, које је потписао председник Миљан Ћеранић. - Поједини људи који се представљају као мештани села, могу, по свим нормама, наступати само у своје име и могу осветлати или обрукати само свој образ. Они немају нити одлуку, нити мандат, да иступају у име братства Божовића. Особито је груба изречена неистина да ће у име братстава Пековића, Пићурића, Голубовића и Ћеранића бити потписника у прилог срамном покушају да се славна светосавска традиција Дробњака сведе на латиничну изневеру предака и потомала. Једнако право на духовно наслеђе нашег места имају породице Ђурковић, Ђурђић, Гломазић и Маловић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

тлн

01.04.2019. 10:46

СВЕ цркве припадају искључиво Српском народу, тј Србима!!! Не припада то ни Србији ни ЦГ, нити Републици Српској, нити Марашу, нити Иринеју, него Српском народу у цјелини, то треба да буде јасно свима!!!

Шатор

02.04.2019. 11:49

Али они више нису Срби. Они су постали проклетници. Само да наша браћа у ЦГ издрже, на великом су искушењу.