У ВРЕМЕ часног ускршњег поста багери ће 2. априла кренути у рушење Крстионице, светог Архангела Михаила која има 11 метара квадратних, на Михољској превлаци код Тивта, јер су надлежни државни органи проценили да је она на том малом простору подигнута нелегално и да "девастира простор".

Као да се ружна прошлост понавља. Управо је у спомен на рушење Његошеве капеле на Ловћену и манастира на Превлаци, Крстионица названа "Ловћенска суза".

Одлука Министарства одрживог развоја и туризма подигла је на ноге вернике, свештенство и монаштво Митрополије црногорско-приморске, који су најавили окупљање тога дана како би спречили њено скрнављење.

Тешким машинама супротставиће се молитвом!

Крстионица се налази у самом мору и само је обновљена стара грађевина која је настала пре више од 11 векова када су је зидале руке тадашњих неимара, у седишту прве Зетске епископије Светог Саве, која је успостављена 1220. године. У 15. веку, после млетачких освајања, однесена је у Венецију, а за време Независне Државе Хрватске 1942. године пренета је у Хрватску, где се и данас налази.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Црногорска власт руши још једну Његошеву цркву

Из Митрополије црногорско-приморске подсећају да се у манастиру Михољска превлака свакодневно обављају крштења и да је све више оних који у летњем периоду желе да се крсте погружавањем у море. Због тога је и одлучено да Крстионица буде обновљена и постављена на води.

Непосредно испод манастира налазила се манастирска стара понта која је сада ојачана, а на њој подигнута мала црква-крстионица посвећена Светом ловћенском тајновидцу Петру Другом Петровићу Његошу.

Још раније је свештеник Мијајло Бацковић, који је иначе члан Одбора за обнову манастира Михољска превлака, рекао да иницијатива за рушење Крстионице има политичку позадину, а не легитимну борбу за заштиту простора. Подсетио је да у одлуци о рушењу Крстионице Министарство туризма и одрживог развоја није навело образложење, нити је дат извод из планске документације у коме се види да тај објекат није заступљен у плану.

- Питамо који је то план? Ако је то ДУП Острво цвијећа - Брдишта, какве он има везе са манастирским имањем? - казао је свештеник Бацковић. - Трећина острва, некадашњег одмаралишта Острва цвијећа, у власништву је цркве, где се обнавља манастир. Крстионица је литургијски део манастира, а направљена је на понти да би крштавање било лепше, културније и у складу са литургијским потребама и архитектуром будућег манастира.


КОПИЈА ОНЕ ИЗ ДОБА ЦАРА КОНСТАНТИНА

ИЗ Митрополије подсећају да је Крстионица копија оне из времена цара Константина из 4. и 5. века, да је посвећена Петру Другом Петровићу Његошу, Светом Ловћенском тајновидцу коме је Екатерина Властелиновић поклонила црквено имање Михољске Превлаке. Претходно га је откупила са црквом Свете Тројице и конаком које је подигла.