НОВИ СПОР СЛОВЕНИЈЕ И ХРВАТСКЕ: Неслагање око рачунања времена

Танјуг

уторак, 26. 03. 2019. у 13:45

НОВИ СПОР СЛОВЕНИЈЕ И ХРВАТСКЕ: Неслагање око рачунања времена

Depositphotos

Померање казаљки на сату и прелазак са зимског на летње рачунање времена повод је за ново размимоилажење Хрватске и Словеније, која би да задржи зимско рачунање времена

Померање казаљки на сату и прелазак са зимског на летње рачунање времена повод је за ново размимоилажење Хрватске и Словеније, која би да задржи зимско рачунање времена.


Европска унија је раније најавила да ће од 2021. године највероватније укинути измене зимског и летнњег начина рачунања времена.


Јутарњем листу потврђено је из словеначког Министарства инфраструктуре, да су најбиже томе да се одлуче за зимско рачунање времена. Из словеначког Министарства током протеклог викенда објаснили да је реч о задржавању зимског односно средњеевропског система рачунања времена (ГМТ +1), којем тренутно , како се наводи, припадају и сви суседи Словеније.


У писаној изјави достављеној медијима, ова одлука Словеније још ње коначна и у току је саветовање са земљама региона с намером да суседне земље међу собом ипак координирају и одаберу заједничку временску зону.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ерјавец: Хрватска полиција крши суверенитет Словеније


Иак су, тврде свим суседним земљама упутили дописе с неколико питања везаних уз њихова размишљања о временској зони којој би радо припадале, али им, кажу засад ни из једне од њих наводно није стигао никакав одговор, пише Јутарњи.


Одговора нема ни из Хрватске, а незваничне информације из хрватског министарства саобраћаја, мора и инфраструктуре говоре да та институција од Словенаца на ту тему није ни примила никакав допис.


Осим тога, наводи лист, незванично став Хрватске је да би ипак пре одабрали летњи начин рачунања времена, понајвише зато што овај систем више погодује грани туризма који се у Хрватској и даље већином своди на “сунце и море”.


“Још увек нисмо одрадили никакве службене конзултације с Министарством туризма, но неслужбене су поруке да би нам више одговарао летни систем. Тренутно нам ова тема баш и није била у фокусу, но могуће је да ћемо заговарати супротно од онога што очито заговарају наши суседи Словенци”, пише Јутарњи позивајући се на непотврђене информације из Министарства саобраћаја.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Словенија и Хрватска без споразума за Пирански залив


Препорука Европског парламента по том је питању свакако да се суседне земље међусобно договоре како припадање различитим временским зонама не би проузрочило тешкоће на прометном, али и бројним другим тржиштима.


Не успеју ли међусобно пронаћи неки заједнички језик, Одбор за саобраћај Европског парламента највероватније ће процењивати избор сваке државе чланице појединачно, с намером да избор зимског, односно летњег рачунања времена не доноси тешкоће на унутрашњем тржишту ЕУ.


Тога су свесни и Совенци и, кажу, да ако све суседне земље задрже зимско рачунање времена, задржаће га и они.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације