Подгорица - У касарнама Војске Црне Горе није било данас омогућено да се ода пошта настрадалим војницима у НАТО агресији 1999.годне. Изузетак су једино били родитељи прве жртве бомбардовања СРЈ, Саше Стајића из Београда, којима је било омогућено да положе цвеће и запале свеће на спомен обележје у касарни „Михаило Шарановић“ у Даниловграду. Међутим, то није било дозвољено месном пароху Жељку Ћаличу, као и представницима Удружења „Бијели Павле“.

У Подгорици рампа на улазак у касарну Маслине била је спуштена делегацији Нове српске демократије који су намеравали да заједно са родитељима погинулих бораца у ратовима од 1990., војним ветеранима и борцима са Кошара положе венац на споменик жртвама који се налази унутар касарне. У Никшићу је у цркви Светог Василија Осторшког епископ Будимљанско-никшићки Јоаникије са свештенством служио молебан за жртве НАТО агресије, док је Удружење бораца ратова од 1990. са породицама погинулих сабораца положило венце на споменик који се налази у подножју храма на Тру Шака Петровића.

Прочитајте још: Последице НАТО бомбардовања биће преиспитане у УН (ВИДЕО)

Председник Владе Душко Марковић поручио је поводом двадесртогодишњцице интервенције НАТО да је Црна Гора данас као „независна држава, део велике евроатланске породице и будуа чланица ЕУ, која одлучује сама, али да се са пијететом сећа недужних жртава.“

- Тада је на северу Црне Горе, у Муриу, трагично страдало шест недужних цивила, међу њима и троје деце. Држава Црна Гора никада неће заборавити недужне жртве, интервенцију Северноатланског савеза 1999.године. Црна Гора није желела нити је до ње довела. Црна Гора је тада била део друге државе и део система у којем није имала контроу над дешавањима коју су је окруживала, поручио је Марковић.

Лидер Нове српске демократије Андрија Мандић саопштио је да НАТО 1999. приликом напада на СРЈ, имао на копну своје савезника – албанске терористе из ОВК, који су у протеклом периоду били пацификовани деловањем полиције Србије И Војске Југославије.

- Други савезник НАТО је био врх режима у Црној Гори који је чинио све да војсци отежа одбрану отадзбине. Формиране су и параполицијске јединице са циљем да се супроставе војсци И помажу агресору, да би на крају председник Црне Горе Мило Ђукановић, такво понашање, запечатио незапамћеном издајом. Памтиће се да је, као члан Врховног савета одбране,гласао да се уђе у рат против агресора, а онда је, усред великог страдања, отишао у Брисел “на ноге” убицама нашег народа, казао је Мандић.

Уједињена Црна Гора са посебним поштовањем на двадесетогодишницу сећа се жртава НАТО бомбардвања, огромног разарања, као И неправде која је учињена СРЈ, Србији И Црној Гори, кршењем међународног права, док су из Социјалистичке народне партије поручиили да се да се са дубоким пијететом сећају жртава бомбардовања, хероја, палих војника И невино страдалих цивила, међу којима је било и деце.