ПОСЛЕ ЗЛОСТАВЉАЊА У ШКОЛИ: Од директора траже оставку

М. СЕКУЛОВИЋ

недеља, 17. 03. 2019. у 20:30

ПОСЛЕ ЗЛОСТАВЉАЊА У ШКОЛИ: Од директора траже оставку
У Беранама огорчење после сазнања о зверском злостављању девојчице (12). Малтретирано дете сутра ће бити саслушано у ВДТ у Бијелом Пољу

У БЕРАНАМА влада огорчење после сазнања да су ученицу (12) ОШ "Радомир Митровић" злостављали, на бестијалне начине, петорица старијих ученика ове школе, од којих су тројица у притвору, не само на путу од школе до куће, већ и у самој школи, где је уцењивана, отимани су јој новац и златни накит, који је морала да им преда...

- Захтевамо хитну смену директора школе Радомира Јочића, али и педагога у овој установи. Уместо да сами поднесу оставке, они чекају да их неко на то подсети. Тражимо њихову смену, јер се ова мука није само дешавала нашој ћерки. У школи има још жртава суровог злостављања. Има и диловања наркотика - кажу, за "Новости", родитељи девојчице која ће данас бити саслушана у Вишем државном тужилаштву у Бијелом Пољу.


Прочитајте још: ПОСЛЕ СВИРЕПОГ ЗЛОСТАВЉАЊА ДЕВОЈЧИЦЕ: Малолетници у "Љубовићу"


Колики гнев влада у Беранама поводом овог мучног догађаја, у петак по подне показало је неколико родитеља који су се окупили пред школом, захтевајући оставку Јочића, али и министра просвете Сенада Шеховића, због низа скандала у школама у Црној Гори.

Осим бројних грађана који траже смену Јочића, његову оставку је затражио и Општински одбор СНП Беране, која са коалиционим партнерима из ДФ и Демократа обавља локалну власт.

- Спреман сам да поднесем оставку ако се установи да је постојала било каква моја и одговорност школе. Искрено жалим због овог догађаја. Нажалост, није било индиција код било ког актера случаја које би указивале да се тако нешто дешава. Сви у школи желимо да се овај немили догађај у потпуности расветли, те нестрпљиво ишчекујемо званичан став надлежних након чега ће школа реаговати у складу са законом - казао је Јочић.

Из Министарства просвете су истакли да се "о овако озбиљној теми може разговарати само након извештаја надлежних служби, због чега моле за стрпљење.

- Овај догађај потврђује да се целокупно црногорско друштво, као и институције система налазе у дубокој кризи. У овом случају затајио је целокупан образовни систем. Овде имамо неодговорност оних који су задужени да се старају о пуној заштити деце и ученика, јер овако нешто није смело да се догоди - каже Данијела Марковић, секретар Секретаријата за општу управу и друштвене делатности у Општини Беране.

Хитну реакцију надлежних државних органа, затражио је и Општински одбор ДПС Беране, који је осудио сваку врсту насиља над децом.

ПИСМО СНП

ГОСПОДИНЕ Јочићу, ви сте на челу једне угледне васпитно-образовне установе и трагедија је да не разумете најдобронамерније поруке, које смо дали у нашем претходном саопштењу. Измишљате и инсинуирате покушавајући да избегнете објетивну одговорност због онога што се десило. Поново захтевамо да поднесете оставку, уз још једно наше искрено уверење да ће надлежни органи до краја испитати овај случај - још једном је поводом ове афере саопштено из СНП Беране.