ОКО 37.000 радника запослених у трговини од слободне недеље дели још само Скупштина Црне Горе. Наиме, Влада је прошле седмице усвојила Предлог закона о изменама и допунама Закона о унутрашњој трговини, којим се уводи нерадна недеља и он би требало да се нађе на дневном реду неког од наредних заседања парламента.

Кроз предложено законско решење недеља се у сектору трговине проглашава нерадном, а кроз Правилник о врстама продајних објеката и других продајних места у којима се недељом и у дане државних и других празника може обављати трговина на велико и мало, Министарство економије ће донети решење за изузетке.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: АДВОКАТИ НАПУСТИЛИ СУДНИЦУ: Прекинуто доношење завршних речи у процесу "државни удар"

Како је крајем прошле године и најавила министарка економије Драгица Секулић, кроз подзаконске акте ће се донети решења за изузетке, како би се испоштовала туристичка сезона, али и оно што су основне животне потребе грађана.

Из Владе су оценили да би усвајање измена закона којим би запослени у трговини имали слободан дан недељом, позитивно утицало на опште економске активности, на квалитет живота појединца, породице и друштва.

- Како природа посла и организација рада у сектору трговине не захтева рад недељом, увођењем нерадне недеље неће се угрозити приходи трговаца, с обзиром на то да ће се прелити на остале дане - казали су из Владе.

Предлогом закона о изменама и допунама Закона о унутрашњој трговини уводе се и друге новине које олакшавају пословање трговцима, а увођење нерадне недеље је подржано од стране Привредне коморе Црне Горе, односно одређеног броја послодаваца кроз Одбор за трговину.

ПРОДУКТИВНОСТ И МАЊИ ТРОШКОВИ УВОЂЕЊЕ нерадне недеље предложили су трговци у октобру, а брзо након тога добили су подршку Oдбора удружења трговине Привредне коморе Црне Горе и послодаваца, који су тада оценили да би увођењем нерадне недеље "била повећана продуктивност рада", као и да измене закона и њима иду у прилог, јер би се на тај начин смањили трошкови ангажовања додатне радне снаге, текући трошкови одржавања али и месечни издаци за струју, грејање и комуналије.

- Радници би били задовољнији и одговорнији према радним задацима, проводили би и планирали више времена са породицом - саопштено је тада из одбора.

Поздрављајући предлог измене закона, из Уније слободних синдиката истичу да су се годинама залагали да недеља, али и државни и верски празници буду нерадни дани за раднике, као и да се примењује Закон о раду.

- Слободна недеља је могућност да породица, као основна ћелија друштва, буде на окупу један дан у седмици. Поздрављамо Предлог закона о изменама и допунама Закона о унутрашњој трговини, којим се уводи нерадна недеља. Такође, сматрамо да радници у другим делатностима, као на пример грађевинарству, треба да имају слободну недељу - казали су из синдиката.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ИНЦИДЕНТ НА ЦЕТИЊУ: Вређали и претили активистима Демократа (ВИДЕО)

МОГУЋИ ПРОБЛЕМИ

ЕКОНОМСКИ аналитичар Веско Пејак из Алтернативе сматра да може бити проблема код примене Закона.

- Сигурно да ће бити "паметних" приватника који ће покушати да искористе то што не раде продавнице да они направе неки промет. Алтернатива ће их пријављивати док им се не смучи да плаћају казне. Њих неће трпети ни велики трговински ланци. Највише смо забринути што Инспекција рада нема људски и законски капацитет да обавља свој посао. Управо због њиховог слабог деловања дошли смо у ситуацију да морамо да донесемо овакав закон - казао је Пејак.