СИНЂЕЛИЋ УЗДРМАО ДРЖАВНИ УДАР: Мучили су ме и уцењивали да лажно сведочим (ВИДЕО)

В. КАДИЋ С. ЂОКИЋ

13. 03. 2019. у 12:17

СИНЂЕЛИЋ УЗДРМАО ДРЖАВНИ УДАР: Мучили су ме и уцењивали да лажно сведочим (ВИДЕО)

Саша Синђелић Фото Принтскрин

У Вишем суду у Подгорици садржај два нова снимка одложио завршнИЦУ случаја "Државни удар". Адвокати верују да је реч о доказима који мењају даљи ток поступка

ТАЈНИ снимци, које су адвокати одбране Душан Радосављевић и Мироје Јовановић доставили судији Сузани Мугоши сат времена пре него што је требало да се чују завршне речи актера судског процеса у случају покушаја тероризма на дан парламентарних избора у Црној Гори 16. октобра 2016. године, одложили су овај маратонски процес и довели у питање "опстанак процеса века".

Наставак који је заказан за данас у девет сати је неизвестан, јер су оптужени лидери ДФ Андрија Мандић и Милан Кнежевић поручили да се неће појавити у судници.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СЛУЧАЈ "ДРЖАВНИ УДАР": Бранка још у амбасади, чека се став Србије

Реч је о два аудио-видео снимка који се односе на сведока сарадника Сашу Синђелића и немају везе са његовим медијским наступима. Један је процурио у јавност и на њему се види Синђелић у разговору са непознатим особама говорећи да је био приморан да учествује у монтажи "Државни удар".

По мишљењу адвоката Радосављевића и Јовановића, снимци су толико важни да би могли променити даљи ток поступка. Међутим, судија Мугоша није прихватила да се пре почетка завршних речи снимци саслушају, сматрајући да је "чињенично стање довољно представљено и зрело за пресуду", после чега су адвокати напустили судницу, због чега ће платити казну од по хиљаду евра.

На снимку се чује како Синђелић на непознатој локацији "особама од поверења" говори да је његово сведочење у овом судском процесу "изнуђено мучењем и уценама", да је боравио у самици 23 дана са упаљеним светлима. Објашњавао је саговорницима како је "спаковао клинце и жену на воз ноћу" док се он сакрио у делу воза где га граничари приликом контроле нису видели и тако са породицом "побегао" из Црне Горе у Србију. За снимак на којем се наводно виде он и Едуард Шишмаков казао је да се ради о човеку који је писао текст за неку књигу.

Синђелић је поновио да је Паји Велимировићу дао новац да "људи који иду на протест подршке не буду гладни", али да их је овај злоупотребио.

- Покупили су моје личне паре, опрему, ништа од тога ми није враћено нити ће, колико видим. Ко зна да ли бих ја био враћен да нисам сео на воз и побего - испричао је Синђелић.

За кривично дело покушај тероризма одговарају руски држављани Едуард Шишмаков и Владимир Попов, којима се суди у одсуству као и српским држављанима Немањи Ристићу и Предрагу Богићевићу.

КНЕЖЕВИЋ: ЦРНА ГОРА ФЕУД ЂУКАНОВИЋА

ВЛАСНИК "Атлас групе" Душко Кнежевић упутио је писмо Мајку Помпеу, државном секретару САД, наводећи да Црна Гора не може и даље да буде приватни феуд једне породице.

- Као неко ко је политички инсајдер целог живота, поседујем неограничене количине информација о криминалним активностима породице Ђукановић и њихових сарадника и планирам да их објавим - написао је Кнежевић. - Свестан сам да ова открића стављају мене и моје сараднике под одређен ризик од физичких напада и о томе сам обавестио власти Велике Британије. Не желим да одлазак Мила Ђукановића донесе нестабилност, слабљење Владе или промену црногорске спољне политике.В. К.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СЛУЧАЈ „ДРЖАВНИ УДАР“: Суд тражи да се Милићевој суди у одсуству

КРУНСКИ ДОКАЗ

ЛИДЕРИ ДФ Андрија Мандић и Милан Кнежевић саопштили су да су њихови адвокати дошли у посед снимака на којима Саша Синђелић објашњава како је учествовао у монтирању "државног удара".

- То је крунски доказ који руши оптужницу. Сведок сарадник на чијем сведочењу се базирала читава оптужница, признаје да је био мучен у спушком затвору и да је био принуђен да сведочи. Судија Мугоша хоће да најпре чујемо завршне речи, али да је пустила снимке не би дошло до завршне речи него до одбацивања оптужнице - казали су Мандић и Кнежевић.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације