ПОЖАР ПРОГУТАО ЗАЈЕДНИЧКУ КУЋУ ДВА БРАТА: Без дома остало 11 Ђекића

М. СЕКУЛОВИЋ

субота, 09. 03. 2019. у 18:03

ПОЖАР ПРОГУТАО ЗАЈЕДНИЧКУ КУЋУ ДВА БРАТА: Без дома остало 11 Ђекића

Ђекићи и комшије испред згаришта Фото М. Секуловић

У поткомовском селу у пожару нестало породично домаћинство у Ђулићима. Од покућства није остало ништа. Немају гардеробу, нити храну

ПОЖАР који је изненада избио прогутао је заједничку кућу браће Пера и Јова Ђекића у Ђулићима, испод Комова, који су остали без имовине коју су деценијама стицали њихови родитељи, а потом и сложна браћа, која су са породицама живела у заједници, како се каже у андријевичком крају - свако на свом спрату.

Без крова над главом остало је 11 малих и великих Ђекића, од којих је троје деце предшколског узраста!

- Добро је, изнели смо живе главе - каже Перов син Бато, објашњавајући да су старији чланови фамилије отишли у Андријевицу, где морају да "заврше послове са папирима". - Ми са комшијама покушавамо да рашчистимо згариште, на коме нема ничега од покућства што би могло да се поново користи. Изгорела је и зимница. Комшије доносе храну... Помажу.

Додаје да је најгоре за децу.

Прочитајте још - ВАТРА ИМ ПРОГУТАЛА ДОМ: Почела изградња куће седмочланој породици Машановић (ФОТО)

- Седморо их је. Треба ићи и у школу. Како - пита се Бато, који је и поред муке која је притисла Ђекиће пресрећан јер никоме ни длака са главе не фали.

Комшија Раде Лекић први је притекао у помоћ.

- Видео сам пожар на кући Ђекића. Похитао сам у помоћ, али, није вредело. Јак ветар распламсавао је ватру - каже Лекић.

Перо Ђекић објашњава да су ватрогасци из Андријевице гасили ватру. Покушавали су, каже, да угасе пожар који је избио негде на крову, вероватно из електричног кабла. Таман када су потрошили воду из цистерне, стигле су њихове колеге из Берана. Борили су се јуначки са нама и комшијама, али, није вредело. Братски им хвала свима. Тешко је, да теже бити не може - каже Перо Ђекић.

Ипак, његов син Бато захвалан је судбини што је пожар избио усред дана.

- Да је избио ноћу, тешко да би се ико жив извукао. Кровна коснтрукција је од чамовине, која је изгорела за трен. Остадосмо без игде ичега. Сада спавамо у једној надограђеној соби, која срећом није изгорела. Потрпамо се сви. Треба живети. Но, како - пита се он.

ОПШТИНА ОБЕЋАЛА ПОМОЋ

- ЖАО нам је наших суграђана. Једино добро у свему овоме је што нема страдалих. Општина ће помоћи. У то нема никакве сумње. Покушаћемо да анимирамо и наше земљаке у окружењу. Ђекићи морају имати свој нови дом. Крећемо у акцију одмах - збори, за "Новости", председник Општине Андријевица Срђан Машовић.

Због обавеза ван Црне Горе послао је сараднике да посете Ђекиће, које комшије храбре и сложно са њима покушавају да рашчисте згариште и припреме терен за градњу новог дома.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације