Шпанске власти неће Црној Гори изручити члана криминалне групе "Пинк Пантер" Радована Јелушића, иако је Министарство правде током прошле поднело молбу за његову екстрадицију, саопштено је листу Дан из тог ресора.

Јелушић је у марту прошле године ухапшен у Шпанији по Интерполовој потерници.

Како је саопштено, надлежни органи Шпаније су на захтев из Црне Горе одговорили да је приоритет дат налогу за хапшење и предају Јелушића Кипру ради кривичног гоњења и поступака који је против њега тамо покренут.

Прочитајте још: Ухапшен члан Пинк Пантера из Црне Горе због пљачке у Јапану

Јелушић је одавно познат црногорској полицији и правосуђу.

Он је хапшен у Риму 2010. године, а две године касније је изручен Црној Гори. Тада је хапшење Јелушића поздравио и извршни директор Интерпола Жан-Мишел Лубутен, који је казао да је пао "мозак озлоглашене банде".

Судија подгоричког Вишег суда Предраг Табаш је 2015. године осудио Јелушића на шест година и осам месеци затвора због пљачке златаре у Токију, из које је заједно са Подгоричанином Рифатом Хаџиахметовићем 14. јуна 2007. украо накит вредан 1,7 милиона евра, као и због фалсификовања пасоша.

Прочитајте још: ДОЛИЈАЛИ НОВИ "ПИНК ПАНТЕРИ": Ухапшено четворо држављана Србије у Лугану

Судија Табаш је након тога донео решење којим је прихватио јемство вреедно 101.000 евра да се укине притвор Јелушићу, у коме је провео више од три године.

Претходном пресудом Јелушић је био осђен на седам година и два месеца затвора, али је Апелациони суд након жалбе укинуо ту пресуду.

Према наводима из оптужнице, Радован Јелушић је као члан криминалне организације "Пинк Пантер" 14. јуна 2007, око 17 часова, у Токију, у пословном центру Гинза, заједно са Рифатом Хаџиахметовићем, опљачкао јувелирницу, одневши накит вредан 284 милиона јапанских јена, односно око 1,75 милиона евра.