ЈАК ветар који је пре неколико дана дувао у никшићком крају, чупао дрвеће, носио црепове, житељима приградског насеља Рубежа са водоторња Железаре дотерао је снопове минералне вуне и спустио их на њихова мања. Вуна се "прилепила" на кровове кућа, баште, врата и прозоре...

Док еколошка инспекција не заврши свој посао, ови људи живеће у страху, не знајући да ли је материја која је освојила овај простор опасна по здравље људи, животиња и биљке.

- Још смо живи - дочекује нас речима један од становника угроженог подручја, прота Миодраг Тодоровић, чија породица има око 10.400 квадрата имовине, а, како тврди, око 6.500 је прекривено стакленом вуном. - Било је страшно видети нешто попут губе што вам је напало земљу, ливаде, баште. Нисмо знали да ли смемо газити и дисати. Пре двадесетак дана почеле су да са водоторња стижу искре вуне на наша имања, али нико од одговорних у Железари није о томе водио рачуна. Сада када је дунуо северац покушавају да "оперу руке". Чекамо налазе инспекције па да видимо шта да радимо, можемо ли овде остати или не.

Прочитајте још - Изолација кућу греје

Комшије Пејатовићи су такође забринуте због "десанта" стаклене вуне из оближње фабрике.

- Децу не пуштамо из куће, не смемо прозор отворити, нити веш изнети - јада се Босиљка Пејатовић. - Позвали смо еколошку инспекцију, која се брзо појавила, прикупила узорке на анализу и сада чекамо резултате. Сваки дан нам је као година.

Из еколошке инспекције "Новостима" су потврдили да је у току обрада прикупљеног материјала, а да ће резултати бити познати најкасније до краја седмице.

Тодоровићи и Пејатовићи чекају анализе

ИЗОЛАТОР

ИЗ Железаре "Тошчелик" саопштили су да се не ради о опасном отпаду, већ о вуни која служи као изолатор кровне површине, а да су им то потврдили стручњаци који се баве овом проблематиком. О захтеву мештана, да им фабрика очисти имања, одговорено је да ће то учини чим добију инструкције како сакупити најситније честице вуне.