СКОПЉЕ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"

Поводом дана Републике Србије и Дана Војске Републике Србије, амбасадор Србије у Скопљу Душанка Дивјак Томић, приредила је у суботу у Македонском народном театру (МНТ), свечани пријем са културним програмом - мјузиклом „Зона Замфирова“ Београдског позоришта на Теразијама.

 Пред великим бројем званица, министара Владе Републике Северне Македоније (РСМ), посланицима Собрања, амбасадора, представника дипломатског и војног кора, српских асоцијација, привредника, културних радника, новинара, Дивјак Томић је указала да свечаним кријемом и културним програмом, на симболичан начин обележавамо најзначајније датуме у савеременој историји српске државе – 15. фебруар 1835. и 23. април 1815. јер представљају толико важан симбол за данашњу Републику Србију.

 Откако је хронолишки подсетила на значај тих датума и догађаја у српској историји, она је оценила да „данас, 204 године касније, Војска Србије представља савремене оружане снаге, војно неутралне, спремне и способне да изврше додељене задатке. Наша војска, како је додала, данас даје допринос изградњи и јачању регионалне безбедности и мира у свету“.

 - Република Северна Македонија је наш блиски сусед са којим желимо и заједнички градимо што је могуће боље и свестраније односе. На том путу има још много простора, што нас обавезује на истрајсност и континуирано унапређење наше сарадње. Отуда, логчно, и у најбољем интересу је да Република Северна Македонија, као и читав наш регион, континуирано напредује.


НЕДЕЉНИ БИС               После изванредног суботњег наступа на сцени МНТ, у оквиру свечаности поводом Дана Републике Србије и Војске Републике Србије, мјузикл „Зона Замфирова“, у Македонском националном театру на отвореном програмском репертоару игран је и у недељу.

У том духу, и овом приликом честитамо руководству и грађанима Републике Северне Македоније на успешно окончаном вишегодишњем проблему, чиме је уклоњена једна од главних препрека на њеном европском путу, рекла је амбасадор Душанка Дивјак Томић.

Она је изразила уверење да културним програмом на свечаности, мјузиклом „Зона Замфорова“, симболично дочавамо време прошло и актуелни тренутак Србије. То „кратко путовање кроз њену културну разноврсност“, салвама аплауза публика је потврдила да је на најбољи начин „осетила топлину душе нашег народа“.

 У мјузиклу „Зона Замфирова“, Кокана Младеновића, „бродвејски, а ипак, блиско нашки“, на сцени МНТ, на велиско задовољство скопској публици су се изванредним игром представили – Александар Вучковић, Ивана Поповић, Даница Максимовић, Небојша Дугалић, Ивана Кнежевић, Слободан Стефановић, Тања Петровић, Милан Антонић, Мирољуб Турајлија, Десимир Станојевић, Маја Новељић, Ана Радивојевић, Наташа Бракус, Саша Јоксимовић, Иван Заблаћански, Јелена Арсић као и хор, балет и оркестар Позоришта на Теразијама.