Вектри споран дуг

Б. Р.

27. 02. 2019. у 07:54

Вектри споран дуг

Фото Танјуг

Реаговање након што је црногорска Пореска управа објавила "црну листу" дужника. Из пљеваљске компаније поручују да су у претплати и спремни за суд

КОМПАНИЈА "Вектра Јакић" са више од 10 милиона пореског дуга, прва је на новој "црној листи" од 200 дужника, а коју је објавила Пореска управа. За ту компанију инициран је стечај, укинуто решење о репрограму пореског дуга и блокиран жиро-рачун.

- Тиме су покренуте мере принудне наплате предвиђене законом. У току је контрола Пореске управе у компанијама где смо већ кроз надзор успели да наплатимо део пореских обавеза, од компанија које су имале пословни однос са на пример "Вектром Јакић". Такође, кроз заплену средстава наплатили смо од 500.000 до 600.000 евра - појаснили су у Пореској управи.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Пљевља: Због одрона пут није безбедан

Више пута из компаније "Вектра Јакић" поручили су да дуг није толики, јер је, како кажу, Пореска управа урачунала и четири милиона концесија за сировине које нису експлоатисали.

- Ако се у том делу не нађе компромисно решење ми ћемо покренути судски спор који ће утврдити висину дуга "Вектре Јакић" према Пореској управи. Према ономе што се код нас води ми смо чак и у пореској претплати о чему смо више пута обавестили јавност - тврди Милић Поповић из пљеваљске компаније.

Због пореског дуга, односно неселективне примене закона Социјалдемократска партија тражи саслушање министра финансија Дарка Радуновића и директора Пореске управе Миомира М. Мугоше пред скупштинским одбором за економију.

- На тај начин би се проверило поступање Пореске управе у примени закона о репрограму пореских потраживања. Ценимо да ће сви чланови одбора подржати нашу иницијативу, имајући у виду да би ефикасна примена закона имала позитиван утицај на буџетске приходе - каже Мирко Станић из СДП.

О највећим пореским дужницима могло би се, према нашим сазнањима, расправљати на Одбору за економију крајем марта или почетком априла.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЦГ: Пасји живот на пустом лисцу

ДУГАЧАК СПИСАК

НА најновијој "црној листи" налази се 200 компанија чији дуг достиже скоро 74 милиона евра. Осим "Вектре Јакић" на списку је и "Вектра Монтенегро" са 4,5 милиона пореског дуга, "Технопут" има нешто више од четири милиона, "Фаб ливе" са готово три милиона дуга. На листи 100 највећих са дугом за порезе и доприносе издваја се национална авио-компанија са 19,5 милиона, Рудник угља у Пљевљима са скоро 5,5 милиона, Железнички превоз са дугом од 4,3, односно подгоричке "Плантаже" које дугују 2,77 милиона евра.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације