ПРОФЕСОР Славко К. Шћепановић прикупио је и превео, а песник хаџи Богољуб Бобан Велимировић препевао више од 150 руских хумористичких и сатиричних песама и афоризама, од осамдесет аутора. Захваљујући њиховом труду, светлост дана угледала је збирка "Из другог угла".

- Године огромног труда су иза нас. Много непроспаваних ноћи, неизвесности, ишчекивања и, на крају, радост. И то уочи празника Сретење! Између корица збирке нашли су се песници и сатиричари, руска лира и хумор чији аутори се боре са временом и околностима и не истичу белу заставу - каже приређивач Велимировић. - За оне који држе до здравог хумора ова књига ће добро доћи. Она је, заправо, написана у славу смеха!

Прочитајте још: Стопирали црногорски речник због "потурица"?

Рецензенти, књижевници Милутин Ђуричковић и Вјера Бојанић, одају признање ауторима, ценећи што ће све објављено допринети зближавању две словенске културе и књижевности.

- Љубитељима доброг и здравог смеха ова књига ће доћи као право освежење, или мелем на рану. Њени прилози разматрају веома широк број питања и проблема, не само из руске свакодневице, већ из сваког животног окружења, у ком има елемената бирократије, аутократије, безвлашћа и свега другог што није у складу са етиком и друштвеним принципима - каже Ђуричковић.

Да је овакав вид стваралаштва све занимљивији и популарнији, уверена је Вјера Бојанић.

- У песмама је на хумористички, сатирични и иронични начин приказано све што нам се догађа у свакодневном животу. Сви аутори песама су, неко мање, а неко више, кроз мелодичне звуке провели хумористичке и сатиричне призвуке - додаје Бојанићева.

Тако је поруку бирачима на изборима на свој начин упутио Николај Сурови:

"У потпуности је

преовладао коров, на

Оним пољима, где нам

расте задружно жито.

Тако и ти када будеш

дао свој глас, дико!

Знај, да те више нема,

а име ти је НИКО!"