Европска унија је у случају словеначко-хрватског спора око арбитраже о граничном спору "пропустила идеалну прилику да нагласи начело владавине права", не ставивши се на страну Словеније, изјавио је данас у Бриселу словеначки председник Борут Пахор, резимирајући резултате своје дводневне посете седишту Европске комисије.


Пахор се у Бриселу састао с председником Комисије Жан Клодом Јункером и председником Савета ЕУ Доналдом Туском, пренела је Хина.


Јункер након сусрета није желео да коментарише словеначко-хрватски спор и улогу Комисије, рекавши да "нема ништа ново", али је потврдио да је на иницијативу Пахора било речи и о арбитражном спору.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Slovenija tužila Hrvatsku pred Sudom pravde EU u Luksemburgu


Пахор је на конференцији за новинаре у Бриселу рекао да му је Јункер у разговору казао да је Комисија у вези са словеначком тужбом против Хрватске због непримене арбитражне пресуде имала могућност, али не и дужност да се придружи словеначкој тужби.


Говорећи данас на својој завршној конференцији за новинаре након дводневне посете Бриселу, Пахор је казао да Комисија још увек има могућност да се о словеначко-хрватском спору око арбитраже изјасни док траје поступак пред судом ЕУ у Луксембургу.