ПОСКУПЉЕЊЕ У ЦГ: Министарка правда већу цену струје

Б. Радосавовић

21. 02. 2019. у 08:16

ПОСКУПЉЕЊЕ У ЦГ: Министарка правда већу цену струје

Фото ЕПЦГ

Најављено поскупљење услуга "Електропривреде Црне Горе" пред скупштинским Одбором за економију. Драгица Секулић нови обрачун електричне потрошње образложиће наредне седмице

КОНСУЛТАТИВНО саслушање пред члановима Одбора за економију, финансије и буџет, министарске економије Драгице Секулић, али и представника "Електропривреде Црне Горе" и Регулаторне агенције за енергетику, због најављеног поскупљења струје од 1. марта, биће одржано наредне недеље. То је потврдио Предраг Секулић, председник тог скупштинског одбора.

- Предложио сам колегама да консултативно саслушање одржимо наредне седмице. Уверен сам да постоји сагласност да се прихвати иницијатива колега из ДПС-а да поред министарке Секулић, чујемо и представнике ЕПЦГ и РАЕ - навео је Секулић.

Косултативно саслушање раније је предложила и Социјалдемократска партија. Из те странке је поручено да ће ново поскупљење додатно осиромашити грађане, јер ће износити од 5,5 до 8,4 одсто.

- Струја је од јануара скупља за 2,7 одсто, уз немушто објашњење о обновљивим изворима енергије. Тај профит који ће створити синови и кумови платиће стотине хиљада црногорских грађана. То су потврдили и јануарски рачуни где је на износ од 100 евра за обновљиве изворе трошак скоро десет евра - саопштено је из СДП.

Прочитајте још - Хоће да купују свој угаљ?

Већ неко време на седницама Одбора за економију присутни су чланови владајуће коалиције, повремено, у зависности од теме и Рашко Коњевић или Драгиња Вуксановић из СДП-а. Столице опозиционих странака су углавном празне. Међутим, због значаја теме за црногорске грађане у ДФ ће одмерити да ли ће их бити на предстојећем консултативном саслушању.

- Да ли ћемо бити на седници одбора биће размотрено наредних дана у оквиру посланичког клуба, али ће са одлуком, свакако, на време бити обавештена јавност - поручила је Бранка Бошњак из ДФ.

Либерална партија нема представника у Одбору за економију, али ће, рекао је Андрија Поповић, лидер те партије, на седници бити у улози посматрача.

- Најављено поскупљење струје огроман је намет на буџет грађана. Либерална партија покушаће да делује са амандманима како би спречила поскупљење, као што смо учинили и приликом усвајања буџета за 2019. када смо тражили да минимална пензија буде увећана са 125 на 140 евра - рекао је Поповић.

Драгица Секулић Фото Влада ЦГ

Поскупљење ће бити на дневном реду и Седнице социјалног савета која је заказана за 27. фебруар.

Прочитајте још - Црна Гора: Струјни удар на џеп грађана

- Постало је правило да почетак сваке календарске године обележи удар на буџет запослених и грађана. Почетком прошле имали смо повећање ПДВ са 19 на 21 одсто и замрзавање зарада, док је почетак ове обележила најава о поскупљењу струје до шест одсто. ЕПЦГ се и овог пута, под плаштом унапређења услуга и прилагођавања потреба потрошачима на веома креативан начин поиграла цифрама, бојама и понудама, како би приказала прихватљивим још једно у низу поскупљења електричне енергије, што је био случај и годинама уназад - саопштено је из Уније слободних синдиката.

Социјални савет разговараће и о повећању минималне зараде са 193 на 250 евра.

УВИЂАЈНИ У ВЛАДИ

- АРГУМЕНТОВАНО, стручно и одговорно одговорићу на сва питања која поставе посланици, јер се ради о важној теми која се тиче свих грађана. Влада је учинила све да увећање цена за неке категорије потрошача не утиче на смањење животног стандарда, посебно имајући у виду социјално осетљиве - поручила је Драгица Секулић, министарка економије након што је предложено консултативно саслушање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)