Република Северна Македонија од данас и званично име државе; Застава НАТО-а се вијори испред владе

Танјуг/Бета

12. 02. 2019. у 10:55

Република Северна Македонија од данас и званично име државе; Застава НАТО-а се вијори испред владе

AP Photo

Како је саопштила влада, објављивањем у Службеном гласнику, 12. фебруара ступио је на снагу Преспански споразум. Македонски премијер Зоран Заев рекао је да је Северна Македонија успела да се са споредног балканског колосека врати на главни аутопут ка Евро
Влада у Скопљу је саопштила да је Преспански споразум данас ступио на снагу, чиме је име државе и званично промењено у Република Северна Македонија.


Како је саопштила влада, објављивањем у Службеном гласнику, 12. фебруара ступио је на снагу Преспански споразум којим је решен спор са Грчком, као и амандмани на устав којим је промењено име земље и уставни закон за њихово спровођење.

У првом саопштењу северномакедонске владе у коме се користи ново име државе, наводи се да ће у року од три дана бити постављене нове табле на граничним прелазима и аеродромима са новим именом државе.

У тексту се прецизира да су испуњени услови за ступање на снагу амандмана 13, 14, 15 и 16 из Устава Републике Северне Македоније и Уставног закона за спровођење амандмана од 33 до 36 из Устава, које је скупштина усвојила 11. јануара ове године.

Амандмани ступају на снагу данас, 12. фебруара 2019. године са објавом у Службеном гласнику, чиме почиње извршење обавеза који произлазе из Преспанског споразума и уставних амандмана, напомиње се у саопштењу.

Прве одлуке везане за неопходне мере и активности за извршење горепоменутих обавеза ће бити објављене у саопштењу за јавност Међуресорне радне групе за извршење обавеза произашлих из Преспанског споразума.

ЗАСТАВА НАТО-а СЕ ВИЈОРИ ИСПРЕД ВЛАДЕ


Македонски премијер Зоран Заев рекао је да је Северна Македонија успела да се са споредног балканског колосека врати на главни аутопут ка Европи.

Заев је, током свечане церемоније подизања заставе НАТО испред македонске владе, истакао да је његова отадзбина сада на правом путу ка напретку и развоју.

"Данас подижемо заставу НАТО, која заједно са европском и нашом, одређује будућност, не само наше генерације, већ и будућих поколења. То није само симболика, већ реалност. То је нова страна наше историје", рекао је македонски премијер.

Како је Заев истакао, његова земља је успела да се са споредног балканског колосека, где је чекала деценијама, врати на главни аутопут ка Европи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НОВА ФАЗА АНТИРУСКЕ КАМПАЊЕ У МАКЕДОНИЈИ: Црна мачка у мрачној соби

"У периоду који следи бићемо директни учесници у најважнијем периоду од самосталности наше државе, у коме ћемо сами одлучивати о нашој будућности, али и са брзином којом ћемо достићи тај циљ", рекао је он.

Заев је оценио да је сада судбина у рукама македонског друштва који одређује своју будућност.

Македонски премијер је нагласио да се у следећем периоду улази у комплексну етапу изградње државе према европским стандардима, те да нико више неће да је блокира споља.

Македонија је потписивањем Споразума из Преспе са Грчком променила своје уставно име у Република Северна Македонија и на тај начин је разрешила деценијски спор који је имала властима у Атини.

Спор око имена са Грчком био је кључна баријера на путу сада већ Северне Македоније ка НАТО и ЕУ.

Са Преспанским споразумом власти у Скопљу су се обавезали да ће променити уставно име државе у Северна Македонија, док су се власти у Атини обавезали да ће одблокирати пријем Северне Македоније у НАТО и омогућити интеграцију државе у ЕУ.

ВЛАДА СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ ОБЈАВИЛА РОКОВЕ ЗА ПРОМЕНУ ОЗНАКА

Влада Северне Македоније објавила је вечерас упутство са роковима у којима државне институције и органи треба да поставе ознаке са новим уставним именом државе. На сајту македонске владе већ су написи усклађени са новим уставним именом државе и у заглављу пише "Влада Републике Северне Македоније".

"Царинска управа треба да у року од три дана стави налепнице на табле на граничним прелазима Републике Северне Македоније на два аеродрома (у Скопљу и Охриду)", саопштила је владина Међуресорска група за извршавање обавеза из Преспанског договра.

Према плану који је та група направила, Сектор за односе Владе, у року од седам дана, треба да изради књигу графичких стандарда којом ће се дефинисати стандарди за визуелни приказ уставног имена Републике Северне Македоније у склопу са државним грбом као логом, које ће корисити државне институције за јавне табле и на улазима.

Генерални секретаријат македонске владе има рок од седам дана да изради софтвер који ће обухватити све институције на државном и локалном нивоу, као и димензије јавних табли, а промена свих табли на централном и локалном нивоу мора бити завршена у року од четири месеца.

Министарство унутрашњих послова треба да у року од четири месеца почне са издавањем нових регистарских таблица, а у међувремену да, као прелазно решење, обезбеди налепнице "НМК" за регистарске таблице на возилима.

То министарство треба да створи и техничке услове за издавање нових путних исправа што би требало да почне крајем 2019.

У року од шест месеци треба да се направи преглед и ревизија статуса споменика, јавних зграда и инфраструктире и да се, уколико се односе на античку хеленску историју и цивилизацију као део историјског наслеђа Грчке, преузму одговарајуће корективне мере и активности.

Рок од пола године је дат и да се уклони симбол истакнут на старој националној застави (сунце из Вергине) са целог јавног поростора, наводи се и додаје да су од тога изузети археолошки артефакти.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

Analitičar

12.02.2019. 12:43

Citat : "u period u kome ćemo sami odlučivati o našoj buducnisti"..... Hahahahahahahahahah

Aleksandar

13.02.2019. 22:37

@Analitičar - Danas nijedna drzava, sem mozda desetak, ne odlucuje o svojoj buducnosti. To su samo prazne price.

čiča

12.02.2019. 17:30

Severnoatlanska teroristička organizacija dobila još jednog člana koji će da plaća reket za navodnu zaštitu, čisti mafijaški postupak

dule

12.02.2019. 17:58

Sad ce makedonci tek na.ebati,ucice u NATO ali nikad nece u EU,tako to ide kad Zaev isao sa sipcima,jadni makedonci morace da uce siptarski,da menjau sva licna dokumenta,i na kraju ce morati da beze iz svoje rodjene zemle-

stef.

12.02.2019. 18:44

Sad ce vas Nato hraniti nemora te nista da radite, jadni ste i sa Natom i bez njh. nedaj Boze da do necega dodje ni Bog vas ne spasi.

damjan jovanov gruev

12.02.2019. 20:14

Za isto si se borili I Delcev, Gruev, Sarafov, Sandanski..I hiljade makedonskih patriota..od zlobe koja dolazi iz Beograda vidi se da je ulazak u Nato za nas Makedonce I te kako uspeh..A vi se sad "pozabavite" Kosovom I BiH..posto si oni na redu..o S.Makedoniji I "albanizaciji" ove zemlje ne brinite...

Ne brinemo mi

13.02.2019. 07:09

@damjan jovanov gruev - videli smo u Gostivaru, Tetovu, Kičevu... samo albanske zastave, nigde severnomakedonske...

Aleksandar

13.02.2019. 22:35

@damjan jovanov gruev - Damjane, nista vama Makedoncima u Jugoslaviji nije falilo. Putovao sam nedavno u Skoplje i Ohrid (realno, to je jedino sto u Makedoniji vredi videti i gde imate neki turisticki potencijal) i u mnogim mestima bile su jedino albanske zastave... Albanci ce vam pojesti pola drzave, vec sad je albanski drugi zvanicni jezik u celoj Makedoniji. Zalicete vi za Beogradom... Srbi su vam uvek bili prijatelji, ne Albanci, a posebno ne Nato. Samo ce da vas iskoriste da im budete topovsko meso. Zao mi vas je.

Никола У.

13.02.2019. 06:40

Читам коментар који је потписао извесни Дамјан Јованов Груев. Човек пише на лепом српском језику, вероватно из Београда.

Nisu čokalije

13.02.2019. 07:08

bolje ni zaslužili... jest, oni su mi potomci Aleksandra Makedonskog. Ne bih im ja dao da Makedoniju uopšte pominju...