Председник Европског парламента Антонио Тајани "разбеснео" је Хрвате и Словенце јер је током церемоније обележавања Дана сећања у италијанској Базовици Истру и Далмацију назвао италијанском.


"Живео Трст, живела италијанска Истра, живела италијанска Далмација", рекао је Тајани у говору поводом Дана сећања на жртве егузодуса из Истре, Ријеке и Далмације, преноси загребачки Индекс.

Он је на свом Фејсбуку објавио и видео са церемоније у коме је рекао да данас одаје почаст палим жртвама мржње према Италијанима, које су починили "они који су на униформи имали црвену звезду" и додао да ће у Европском парламенту подсетити на "трагедију везану за Трст".

Он је рекао и да Трст симболизује национални идентитет Италијана, као и да у том граду пуно патили иако су били присиљени да напусте подручје у коме су живели.

"На крају су, захваљујући истини и правди, победили и зато данас славимо успомену на те страшне године и надамо се да се ово више никада неће догодити. Успели смо да избегнемо да се заувек угаси светло над догађајима у Трсту", рекао је Тајани.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Иницијатива за "Републику Истру": Ми нисмо ни Хрвати, ни Словенци ни Италијани

Такође, он је подсетио да се не сме допустити да се у Венецуели у којој живи пуно Италијана понови "комунистичка диктатура као Титова".

Индеџ наводи да је идеја о италијанској Истри и Далмацији била једно од главних начела италијанског фашизма насталог 20-их година прошлог века.

Индеџ подсећа да се тајним Лондонским уговором из 1915. године Италија обавезала да ће ратовати на страни Антанте, али је заузврат тражила велики део источнојадранске обале која је у то време била део Аустро-угарске Монархије, а након рата, новембра 1918. године, италијанска војска окупира је велики део Далмације.

Две године касније потписан је Рапалски уговор између тадашње Краљевине СХС и Италије, по коме су Италији припали Трст, Горица, Градишка и део Крањске, Истра, Задар, острва Црес и Лошињ, Ластово и Палагружа.

Након Другог светског рата Далмацију и Истру ослобађају партизани.

СЛОВЕНЦИ КРИТИКУЈУ „ИСТОРИЈСКИ РЕВИЗИОНИЗАМ“

На говор председника Европског парламента Антонија Тајанија у Трсту реаговали су словеначки премијер Марин Шарец и словеначка посланица у ЕП Тања Фајон који су га назвали "историјским ревизионизмом", док словеначки и хрватски министри спољних послова Миро Церар и Марија Пејчиновић Бурић сматрају да је то неприхватљиво.

"У суботу сам говорио о жељи неких да промене словеначку историју. Исто се догађа у Италији. На несрећу, од стране политичара који су службеници ЕУ. Ово је историјски ревизионизам без преседана. Фашизам је био усмерен на уништавање словеначке нације", написао је Шарец на Твитеру.

Словеначка посланица у ЕП Тања фајон упутила је писамо Тајанију у коме га упозорава на употребу језика историјског ревизионизма и напомиње да Тајани као председник ЕП то не би требало да допусти себи, преноси загребачки Index.

"Недопустиво је да председник ЕП, који је своју кампању градио на слогану ''Предсједник свих држављана ЕУ'', допусти искривљавање историје и непоштовање свих њених аспеката. Жалости ме да је у очима председника Тајанија потреба за наглашавањем италијанског патриотизма већа и важнија од историјских чињеница. С обзиром на то да је предсједник доказао непознавање историје, у писму желим да га подсетим на Извештај словеначко-италијанске историјско-културне комисије из 2000. године", написала је Фајон.

Словеначки шеф дипломатије Миро Церар је на свом Твитеру написао да ће Тајанију послати писмо у коме ће га подсетити на "неприхватљивост његових изјава".

"Било какав упад историјских догађаја у пограничном подручју Словеније и Италије је неприхватљив. Послаћу председнику ЕП Антонију Тајанију писмо у коме ћу га подсетити на неприхватљивост његових изјава", написао је Церар.

Хрватска министарка Марија Пејчиновић Бурић оценила је да су такве изјаве непримерене од било кога а камо ли од председника ЕП и додала да је сада на ЕП да одлучи о поступку свог првог човека.

"Ово што се догодило јуче је један ревизионизам какав је апсолутно непорихватљив, посебно када долази од високог званичника који представља Европски парламент, једну од институција ЕУ, која је настала управо на томе да се у Еуропи више никад не појави рат и страхоте које су се догодиле у Другом светском рату", рекла је Пејчиновић Бурић новинарима.

Изјаву Тајанија осудили су и други словеначки страначки лидери и званичници, попут председника парламента Дејана Жидана и европарламентарца Иве Вајгла, очекује се и реакција председника Словеније Борута Пахора.

Тајани је у недељу током церемоније обележавања Дана сећања у италијанској Базовици, Истру и Далмацију назвао италијанском.

"Живео Трст, живела италијанска Истра, живела италијанска Далмација", рекао је Тајани у свом говору поводом Дана сећања на жртве егузодуса из Истре, Ријеке и Далмације.


"Недопустиво је да председник ЕП, који је своју кампању градио на слогану 'Предсједник свих држављана ЕУ', допусти искривљавање историје и непоштовање свих њених аспеката. Жалости ме да је у очима председника Тајанија потреба за наглашавањем италијанског патриотизма већа и важнија од историјских чињеница. С обзиром на то да је предсједник доказао непознавање историје, у писму желим да га подсетим на Извештај словеначко-италијанске историјско-културне комисије из 2000. године", написала је Фајон.

ПАХОР ПИСАО МАТАРЕЛИ, ПЛЕНКОВИЋ ТРАЖИ ПОЈАШЊЕЊЕ

Словеначки председник Борут Пахор писао је данас италијанском председнику Серђу Матарели поводом изјава потпредседника италијанске владе Матеа Салвинија и председника Европског парламента Антонија Тајанија на обележавању Дана сећања у Базовице код Трста.

Пахор је у писму изразио дубоку забринутост изјавама које су у Словенији већином означене нечувеним случајем историјског ревизионизма, и навео да није први пут да се у суседној Италији појављују и јавно износе сличне тезе, преноси Хина.

Салвини је у недељу поручио да "ужаси масакра и сећања на наше земљаке силоване, мучене и дивљачки убијене, бачене у јаму, још увек живе...Ми не заборављамо", док је Тајани на Фејсбуку написао "живео Трст, живела италијанска Истра, живела италијанска Далмација".

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је данас да је изненађен Тајанијевом изјавом и најоштрије је осудио, нагласивши како она "има назнаке територијалних претензија и ревизионизма", преноси Индеx.

Он је додао да се тој изјави најоштрије противе и Влада и ХДЗ који је део политичке групације Европских народа, као и Форца Италија, странка бившег италијанског премијера Силвија Берлусконија у којој је и Тајани.

"Данас сам разговарао с Тајанијем. Казао сам му да смо били изразито незадовољни таквом изјавом која је непримерена, те смо затражили појашњење", рекао је Пленковић.

Он је додао да није очекивао такву изјаву од Тајанија с којим је, како каже, досад имао врло квалитетан однос, у свим могућим ситуацијама сарадње.

"Колико га познајем, а знамо се врло добро задњих шест година, никад досад није било ни најмање индиције оваквог става, нити се то дало наслутити", рекао је хрватски премијер.